Tarkedli élesztő nélkül

Nekem a nyár nemcsak a nyaralásról és pihenésről, hanem a régi, nyári ízekről is szól. Mamámtól mindig próbáltam ellesni a lehető legtöbb trükköt, és ilyen volt a sok-sok finomság mellett a tarkedli receptje is. Mama nem használt élesztőt hozzá. Vagy szódabikarbónát, vagy sütőport rakott a tésztába, és persze a sparhelten sütötte, amíg szépen meg nem emelkedett az egy adagnyi tészta. A tetejére természetesen porcukor és házi lekvár került! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 10.7.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tarkedli élesztő nélkül

Hozzávalók

Tészta:
250 gfinomliszt
1 dbtojás
1 ev. kanálolvasztott vaj
2 ev. kanálkristálycukor
2 ev. kanálolaj
300 mltej
1 kv. kanálsütőpor
csipet só

Elkészítés menete

  1. A tejet tálba öntjük, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a csipet sót, olvasztott vajat, olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet.
  2. Jó alaposan eldolgozzuk.
  3. A kapott tésztából merőkanállal kiveszünk egy adagot, majd kevés olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát készre sütjük. Kis lángon dolgozunk, hogy a tészta szépen megkeljen.
  4. A tarkedlit porcukorral megszórjuk, egy kanál lekvárt teszünk a tetejére, és tálaljuk.