Tarkedli lekvárral és csokoládéval

Emlékszem, nagymamám konyhájában mindig csodálkozva nézegettem a tarkedlisütőt, amiben egyszerre 7 tarkedlit is meg tudott sütni, és ezért szinte pillanatok alatt készítette el ezt az édességet az unokaseregnek. A tarkedli lekvárral és csokoládéval nálunk is nagy kedvenc, örömmel készítem a gyerekeknek, bár a klasszikus, nagymamánál látott tarkedlisütőt sajnos nem tudtam beszerezni. Helyette tükörtojás sütőformát használok, de ezzel is tökéletes kis fánkocskákat lehet készíteni. Szilvalekvárral és reszelt csokoládéval tálalom, esetleg vaníliacukorral elkevert tejföllel.

Hozzáadta:, 28.1.2017
Kategória: Főételek
Recept Tarkedli lekvárral és csokoládéval

Hozzávalók

1 bögre (240 ml)búzafinomliszt
0,5 kockaélesztő
1 bögretej
1 dbtojás
3 ev. kanálporcukor
ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés menete

  1. Egy tálba beleszórjuk a lisztet. A közepébe ujjunkkal egy kis mélyedést alakítunk ki, ebbe kerül az élesztő, egy csipet kristálycukor, liszttel betakarjuk, majd kb. fél deci langyos tejet adunk hozzá.
  2. Meleg helyen megvárjuk, míg a kovász felfut. Ezután alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a cukrot és a tojást. Sima állagú tésztává Ha a tésztát túl hígnak találjuk, akkor adhatunk még hozzá lisztet.
  3. A tésztát meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
  4. Miután a tészta megkelt, tarkedlisütőbe (vagy tükörtojássütőforma) mélyedéseit kiolajozzuk, mindegyik mélyedésbe 1-1 evőkanál tésztát teszünk, és mindkét oldalán megsütjük. Az elkészült tarkedlit tányérra szedjük és tetszés szerint díszítjük.
  5. Én lekvárt és reszelt csokoládét használtam a díszítéshez

Blogom: Vaření a pečení s láskou