Tarkedli lekvárral és csokoládéval

Emlékszem, nagymamám konyhájában mindig csodálkozva nézegettem a tarkedlisütőt, amiben egyszerre 7 tarkedlit is meg tudott sütni, és ezért szinte pillanatok alatt készítette el ezt az édességet az unokaseregnek. A tarkedli lekvárral és csokoládéval nálunk is nagy kedvenc, örömmel készítem a gyerekeknek, bár a klasszikus, nagymamánál látott tarkedlisütőt sajnos nem tudtam beszerezni. Helyette tükörtojás sütőformát használok, de ezzel is tökéletes kis fánkocskákat lehet készíteni. Szilvalekvárral és reszelt csokoládéval tálalom, esetleg vaníliacukorral elkevert tejföllel.

Recept Tarkedli lekvárral és csokoládéval

Hozzávalók

1 bögre (240 ml)búzafinomliszt
0,5 kockaélesztő
1 bögretej
1 dbtojás
3 ev. kanálporcukor
ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés menete

  1. Egy tálba beleszórjuk a lisztet. A közepébe ujjunkkal egy kis mélyedést alakítunk ki, ebbe kerül az élesztő, egy csipet kristálycukor, liszttel betakarjuk, majd kb. fél deci langyos tejet adunk hozzá.
  2. Meleg helyen megvárjuk, míg a kovász felfut. Ezután alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a cukrot és a tojást. Sima állagú tésztává Ha a tésztát túl hígnak találjuk, akkor adhatunk még hozzá lisztet.
  3. A tésztát meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
  4. Miután a tészta megkelt, tarkedlisütőbe (vagy tükörtojássütőforma) mélyedéseit kiolajozzuk, mindegyik mélyedésbe 1-1 evőkanál tésztát teszünk, és mindkét oldalán megsütjük. Az elkészült tarkedlit tányérra szedjük és tetszés szerint díszítjük.
  5. Én lekvárt és reszelt csokoládét használtam a díszítéshez

Blogom: Vaření a pečení s láskou