Tarkedli lekvárral és csokoládéval

Hozzáadta: Babu27, 28.1.2017
Kategória: Édes főételek, Palacsinta, Hús nélkül, Főétkezések, Reggeli, Ebéd, Tarkedli
Emlékszem, nagymamám konyhájában mindig csodálkozva nézegettem a tarkedlisütőt, amiben egyszerre 7 tarkedlit is meg tudott sütni, és ezért szinte pillanatok alatt készítette el ezt az édességet az unokaseregnek. A tarkedli lekvárral és csokoládéval nálunk is nagy kedvenc, örömmel készítem a gyerekeknek, bár a klasszikus, nagymamánál látott tarkedlisütőt sajnos nem tudtam beszerezni. Helyette tükörtojás sütőformát használok, de ezzel is tökéletes kis fánkocskákat lehet készíteni. Szilvalekvárral és reszelt csokoládéval tálalom, esetleg vaníliacukorral elkevert tejföllel.
Hozzáadta: Babu27, 28.1.2017
Kategória: Édes főételek, Palacsinta, Hús nélkül, Főétkezések, Reggeli, Ebéd, Tarkedli
ALAPANYAGOK
- Egy tálba beleszórjuk a lisztet. A közepébe ujjunkkal egy kis mélyedést alakítunk ki, ebbe kerül az élesztő, egy csipet kristálycukor, liszttel betakarjuk, majd kb. fél deci langyos tejet adunk hozzá.
- Meleg helyen megvárjuk, míg a kovász felfut. Ezután alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a cukrot és a tojást. Sima állagú tésztává Ha a tésztát túl hígnak találjuk, akkor adhatunk még hozzá lisztet.
- A tésztát meleg helyen legalább egy órát kelesztjük.
- Miután a tészta megkelt, tarkedlisütőbe (vagy tükörtojássütőforma) mélyedéseit kiolajozzuk, mindegyik mélyedésbe 1-1 evőkanál tésztát teszünk, és mindkét oldalán megsütjük. Az elkészült tarkedlit tányérra szedjük és tetszés szerint díszítjük.
- Én lekvárt és reszelt csokoládét használtam a díszítéshez
Blogom: Vaření a pečení s láskou