A tejfölös-diós tekercs liszt nélkül egy isteni diós finomság, aminek az elkészítése ideje is aránylag kevés. A tészta tojáshab, tojássárgája, darált dió és cukor keveréke, amit megsütünk, majd megtöltjük a tejfölös-porcukros keverékkel. Én porcukor helyett már vaníliacukorral is ízesítettem a tejfölt, sőt, raktam bele már gyümölcsöt is, vagy éppen mascarpone és túró cukros keverékét. Frissen is fogyasztható, de akkor a legjobb és legfrissítőbb, ha lehűlt a hűtőben. Mi nagyon szeretjük, a finom diós tésztát pedig próbálom mindig más és más frissítő töltelékkel elkészíteni.
Hozzávalók
4 dbtojás
4 ev. kanálkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
50 gdarált dió
200 gtejföl
ízlés szerint porcukor
kevés vaj a sütőpapír bekenéséhez
Elkészítés menete
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük és fokozatosan belekeverjük a kristálycukrot és vaníliacukrot. Ha már a hab kemény és fényes, hozzáadjuk a felvert tojássárgát, végül óvatosan belekeverjük a darált diót.
- Egy tepsit előkészítünk, sütőpapírral kibéleljük. A sütőpapírt egy kevés vajjal megkenjük, így a sütés után a tészta könnyebben elválik majd a sütőpapírtól. A tésztát ráöntjük a sütőpapírral kibélelt tepsire és 180 fokon 12-15 percig sütjük.
- Miután megsült, a sütit kifordítjuk és rögtön levesszük róla a sütőpapírt. Ha nem jön le, akkor pár pillanatra nedves kendővel lefedjük és ismét megpróbáljuk.
- A tejfölt a porcukorral elkeverjük és megkenjük vele a tésztát. Felcsavarjuk és legalább 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- A tetejét porcukorral, csokidíszekkel megszórjuk és tálaljuk.