TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Tejfölös lángos
Tejfölös lángos
Recept Tejfölös lángos
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Alexa96    ·   23.1.2017

Tejfölös lángos

A lángos számomra nagy talány, ugyanis számos receptje létezik, mint pl. tejjel, tej nélkül, kevés sóval, kevés cukorral…, de az igazat megvallva én még rossz lángost nem ette. Maximum túl olajosat, de az meg az én hibám volt, mert nem csepegtettem le. Egyrészt éhes voltam, másrészt türelmetlen. Ettől a tejfölös lángostól nem csodát vártam, mert ez tényleg az, aminek hallatszik és látszik: lángos, aminek a tésztája tejjel készül, és ami plussz az egészben, az a kevés köménymag. Ez természetesen elhagyható, és csak azért került bele, mert én és a családim imádjuk (persze mértékkel). Az íze szerintem tökéletes, a feltétekkel együtt pedig igazi laktató étel, vagy éppen a savanyú bableves isteni kísérője.

Alapanyagok

Hozzávaló 20 adaghoz:

1 kg
búzafinomliszt
42 g
friss élesztő
200 ml
tejföl
1 kv. kanál
kristálycukor
4 kv. kanál
500 ml
tej
3/4 l
növényi olaj
ízlés szerint kömény
ízlés szerint fokhagyma
ízlés szerint reszelni való sajt
ízlés szerint ketchup
ízlés szerint tartármártás vagy majonéz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, belekeverünk egy evőkanál lisztet, majd elkeverjük és felfuttatjuk. A lisztet átszűrjük, hozzáadjuk a sót, tejfölt, köménymagot, a kovászt, majd a tejet (a tej mennyisége ehet kevesebb is, a lényeg, hogy a tészta kellően sima és nedves legyen). A kész tésztát kendővel letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük.
  2. A megkelt tésztát 15-20 egyenlő részre tépjük, mindegyik részből kis cipót formázunk. A cipókból kezünkkel lángost formázunk, amit forró olajban mindkét oldalán aranyszínűre sütünk. A lángosnak az olajban úsznia kell, a kész lángost pedig lecsepegtetjük a felesleges olajtól.
  3. A lángost fokhagymával, reszelt sajttal, ketchuppal, tartármártással, majonézzel tálaljuk. Ízlés szerint sózzuk. Jó étvágyat!

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blažena Sadovskának

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása