Tejfölös lángos

A lángos számomra nagy talány, ugyanis számos receptje létezik, mint pl. tejjel, tej nélkül, kevés sóval, kevés cukorral…, de az igazat megvallva én még rossz lángost nem ette. Maximum túl olajosat, de az meg az én hibám volt, mert nem csepegtettem le. Egyrészt éhes voltam, másrészt türelmetlen. Ettől a tejfölös lángostól nem csodát vártam, mert ez tényleg az, aminek hallatszik és látszik: lángos, aminek a tésztája tejjel készül, és ami plussz az egészben, az a kevés köménymag. Ez természetesen elhagyható, és csak azért került bele, mert én és a családim imádjuk (persze mértékkel). Az íze szerintem tökéletes, a feltétekkel együtt pedig igazi laktató étel, vagy éppen a savanyú bableves isteni kísérője.

Hozzáadta:, 23.1.2017
Kategória: Főételek
Recept Tejfölös lángos

Hozzávalók

Hozzávaló 20 adaghoz:
1 kgbúzafinomliszt
42 gfriss élesztő
200 mltejföl
1 kv. kanálkristálycukor
4 kv. kanál
500 mltej
3/4 lnövényi olaj
ízlés szerint kömény
ízlés szerint fokhagyma
ízlés szerint reszelni való sajt
ízlés szerint ketchup
ízlés szerint tartármártás vagy majonéz

Elkészítés menete

  1. Egy kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, belekeverünk egy evőkanál lisztet, majd elkeverjük és felfuttatjuk. A lisztet átszűrjük, hozzáadjuk a sót, tejfölt, köménymagot, a kovászt, majd a tejet (a tej mennyisége ehet kevesebb is, a lényeg, hogy a tészta kellően sima és nedves legyen). A kész tésztát kendővel letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük.Tipp: Sós torta lépésről lépésre, fotókkal
  2. A megkelt tésztát 15-20 egyenlő részre tépjük, mindegyik részből kis cipót formázunk. A cipókból kezünkkel lángost formázunk, amit forró olajban mindkét oldalán aranyszínűre sütünk. A lángosnak az olajban úsznia kell, a kész lángost pedig lecsepegtetjük a felesleges olajtól.
  3. A lángost fokhagymával, reszelt sajttal, ketchuppal, tartármártással, majonézzel tálaljuk. Ízlés szerint sózzuk. Jó étvágyat!Tipp: TOP 13 ellenállhatatlan kuglóf recept, amivel mindenkit levesz a lábáról

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blažena Sadovskának