Tejszínes-gombás sertéskocka
Igazán gyors és kitűnő fogás, amit rizzsel, burgonyával, de akár tésztával is tálalható. Mi szeretjük a nagyobb darab húsokat, de mindenki olyanra vágja, amilyenre csak akarja. Nálunk a tejszínes-gombás sertéskocka készült már csíkokra vágott, vagy akár apróra vágott húsból is, a lényeg, hogy a hús „fiatal” legyen, így gyorsan megpuhul. Készítettem már friss gombával, konzervgombával, de szárított gombával is – ilyenkor kb. 2 órára a gombát vízbe áztattam. Ha van otthon tegnapi vagy maradék húsleves, akkor a pirítás után a hús abban is főzhető. Így vagy úgy, a tejszínes-gombás sertéskocka a család nagy kedvence. Szerző: Nada I. (Rebeka)
Hozzáadta: TopPetra, 8.2.2018
Kategória: Húsételek, Sertéshús, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
- A húst felkockázzuk, én kb. 3x3 cm nagyságúra vágtam fel a lapockát. A húst sózzuk, borsozzuk.
- Egy edényben a zsírt felforrósítjuk, majd rárakjuk a kockára vágott hagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és 10 percig együtt pirítjuk a hagymával. Ez után felöntjük vízzel vagy húslevessel (hogy pont ellepje a húst), hozzáadjuk a babérlevelet, szegfűborsot és addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
- Ha a hús megpuhult, kivesszük egy tálra, a főzőéhez pedig hozzáadjuk a gombát és pár percig együtt főzzük.
- A tejszínt a liszttel elkeverjük és hozzáadjuk a gombás mártáshoz. Ha a szósz túl sűrű lenne, akkor az állagán tejjel javíthatunk.
- A szószt ecettel, cukorral, szükség szerint sóval és borssal ízesítjük. A mártásba visszatesszük a húst és még pár percig főzzük.
- Tésztával, rizzsel, burgonyával, de akár knédlivel is tálalhatjuk.
Szerző: Nada I. (Rebeka)