Tejszínes kelt falatkák

A kelt tésztából szerencsére mindig sikerül valamilyen finomságot varázsolnom. Legutóbb tejszínes kelt falatkákat készítettem, tejszínes tésztából. A megkelt tésztát négyzetekre vágtam, és finom túrós töltelékkel töltöttem meg. Az elkészült kis csomagokra lekvár, édes morzsa és pirított mandula is került, és így került a tepsire és a sütőbe. Az elkészítése elég időigényes, de megéri a fáradozást. Szerző: Rebeka

Hozzáadta:, 24.5.2018
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tejszínes kelt falatkák

Hozzávalók

Tészta:
30 gélesztő
120 gvaj
80 gkristálycukor
125 mltej
1 csomagvaníliacukor
2 dbtojássárga
½ dbcitrom reszelt héja
1 kv. kanál(csapott) só
200 ml30% habtejszín
500 gbúzafinomliszt
Töltelék:
300 gtúró
1 marékmazsola
80 gporcukor
50 gvaj
1 csomagvaníliacukor
½ dbcitrom reszelt héja
1 dbtojássárga
Morzsához:
50 grétesliszt
40 gvaj
40 gporcukor
Szükségünk lesz még:
pirított mandula
tojás megkenéshez
lekvár

Elkészítés menete

  1. A tejet elkeverjük egy evőkanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.
  2. A vajat a maradék cukorral és vaníliacukorral habosra verjük (kézi robotgéppel), hozzáadjuk a tojássárgát. A krémbe beledolgozzuk az átszitált, sóval elkevert lisztet, a fél citrom reszelt héját, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd beledolgozzuk a habbá vert habtejszínt. Addig dolgozzuk, amíg lágy tésztát nem kapunk. A tésztát letakarjuk és legalább egy órát kelesztjük.
  3. Töltelék: a vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a tojássárgát, a cukrot, a túrót és a mazsolát. A morzsát is elkészítjük – a vajat a cukorral eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a fél citrom reszelt héját.
  4. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk, mindegyik négyzetre egy kanálnyi tölteléket teszünk. A töltött tésztanégyzeteket becsomagoljuk és kis golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, ebbe tesszük bele a lekvárt.
  5. A kis tésztafalatkát szélét felvert tojással megkenjük, morzsával megszórjuk, mandulával díszítjük.
  6. A tepsin további negyed órát pihentetjük, majd 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Blogom: Vaření s Tomem