TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Tejszínes kelt falatkák
Tejszínes kelt falatkák
Recept Tejszínes kelt falatkák
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A kelt tésztából szerencsére mindig sikerül valamilyen finomságot varázsolnom. Legutóbb tejszínes kelt falatkákat készítettem, tejszínes tésztából. A megkelt tésztát négyzetekre vágtam, és finom túrós töltelékkel töltöttem meg. Az elkészült kis csomagokra lekvár, édes morzsa és pirított mandula is került, és így került a tepsire és a sütőbe. Az elkészítése elég időigényes, de megéri a fáradozást. Szerző: Rebeka

TopPetra TopPetra    ·   24.5.2018

Tejszínes kelt falatkák

A kelt tésztából szerencsére mindig sikerül valamilyen finomságot varázsolnom. Legutóbb tejszínes kelt falatkákat készítettem, tejszínes tésztából. A megkelt tésztát négyzetekre vágtam, és finom túrós töltelékkel töltöttem meg. Az elkészült kis csomagokra lekvár, édes morzsa és pirított mandula is került, és így került a tepsire és a sütőbe. Az elkészítése elég időigényes, de megéri a fáradozást. Szerző: Rebeka

120 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

30 g
élesztő
120 g
vaj
80 g
kristálycukor
125 ml
tej
1 csomag
vaníliacukor
2 db
tojássárga
½ db
citrom reszelt héja
1 kv. kanál
(csapott) só
200 ml
30% habtejszín
500 g
búzafinomliszt

Töltelék:

300 g
túró
1 marék
mazsola
80 g
porcukor
50 g
vaj
1 csomag
vaníliacukor
½ db
citrom reszelt héja
1 db
tojássárga

Morzsához:

50 g
rétesliszt
40 g
vaj
40 g
porcukor

Szükségünk lesz még:

pirított mandula
tojás megkenéshez
lekvár
Recept elkészítése
Nyomtatás
120 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
  1. A tejet elkeverjük egy evőkanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.
  2. A vajat a maradék cukorral és vaníliacukorral habosra verjük (kézi robotgéppel), hozzáadjuk a tojássárgát. A krémbe beledolgozzuk az átszitált, sóval elkevert lisztet, a fél citrom reszelt héját, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd beledolgozzuk a habbá vert habtejszínt. Addig dolgozzuk, amíg lágy tésztát nem kapunk. A tésztát letakarjuk és legalább egy órát kelesztjük.
  3. Töltelék: a vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a tojássárgát, a cukrot, a túrót és a mazsolát. A morzsát is elkészítjük – a vajat a cukorral eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a fél citrom reszelt héját.
  4. A megkelt tésztát kinyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk, mindegyik négyzetre egy kanálnyi tölteléket teszünk. A töltött tésztanégyzeteket becsomagoljuk és kis golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, ebbe tesszük bele a lekvárt.
  5. A kis tésztafalatkát szélét felvert tojással megkenjük, morzsával megszórjuk, mandulával díszítjük.
  6. A tepsin további negyed órát pihentetjük, majd 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása