Tejszínes kelt falatkák
A kelt tésztából szerencsére mindig sikerül valamilyen finomságot varázsolnom. Legutóbb tejszínes kelt falatkákat készítettem, tejszínes tésztából. A megkelt tésztát négyzetekre vágtam, és finom túrós töltelékkel töltöttem meg. Az elkészült kis csomagokra lekvár, édes morzsa és pirított mandula is került, és így került a tepsire és a sütőbe. Az elkészítése elég időigényes, de megéri a fáradozást. Szerző: Rebeka
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 24.5.2018
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
30 gélesztő
120 gvaj
80 gkristálycukor
125 mltej
1 csomagvaníliacukor
2 dbtojássárga
½ dbcitrom reszelt héja
1 kv. kanál(csapott) só
200 ml30% habtejszín
500 gbúzafinomliszt
Töltelék:
300 gtúró
1 marékmazsola
80 gporcukor
50 gvaj
1 csomagvaníliacukor
½ dbcitrom reszelt héja
1 dbtojássárga
Morzsához:
50 grétesliszt
40 gvaj
40 gporcukor
Szükségünk lesz még:
pirított mandula
tojás megkenéshez
lekvár
- A tejet elkeverjük egy evőkanálnyi cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.
- A vajat a maradék cukorral és vaníliacukorral habosra verjük (kézi robotgéppel), hozzáadjuk a tojássárgát. A krémbe beledolgozzuk az átszitált, sóval elkevert lisztet, a fél citrom reszelt héját, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd beledolgozzuk a habbá vert habtejszínt. Addig dolgozzuk, amíg lágy tésztát nem kapunk. A tésztát letakarjuk és legalább egy órát kelesztjük.
- Töltelék: a vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a fél citrom reszelt héját, a tojássárgát, a cukrot, a túrót és a mazsolát. A morzsát is elkészítjük – a vajat a cukorral eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet és a fél citrom reszelt héját.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk, mindegyik négyzetre egy kanálnyi tölteléket teszünk. A töltött tésztanégyzeteket becsomagoljuk és kis golyókat formázunk belőle, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A közepébe ujjunkkal mélyedést nyomunk, ebbe tesszük bele a lekvárt.
- A kis tésztafalatkát szélét felvert tojással megkenjük, morzsával megszórjuk, mandulával díszítjük.
- A tepsin további negyed órát pihentetjük, majd 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
Blogom: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Šleha(čkové)né koláčky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Kleine gefüllte Sahne-Kolatschen an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS