Tejszínes rakott tészta darált hússal, sajttal

Amióta családom van, megtanultam, hogy ha ételt készítek, akkor bizony nagy mennyiségben kell. Ezzel időt tudok spórolni, ami a mai rohanó világban nagyon fontos szempont. Éppen ezért ha tejszínes rakott tésztát készítek, akkor legalább egy kiló húsból, egy kiló tésztával, és tetemes mennyiségű sajttal. Az egytálétel elkészítése egyáltalán bonyolult: a ragut puhára főzöm, besűrítem, a tésztát megfőzöm, az egészet elkeverem, majd végül sok-sok sajttal készre sütöm. Szerző: Danula

Hozzáadta:, 3.10.2019
Kategória: Főételek, Tészták
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tejszínes rakott tészta darált hússal, sajttal

Hozzávalók

2 dbvöröshagyma
szükség szerint olaj
1 kgdarált hús (vegyes sertés és marha)
50 mlsűrű paradicsompüré
2 dbhúsleves kocka
400 mlvíz
200 mlvörösbor
4 gerezdfokhagyma
1 ev. kanálőrölt édes pirospaprika
1/2 kv. kanálőrölt cshilli
3 ev. kanálkristálycukor
ízlés szerint só, őrölt bors
3 ev. kanálszárított oregánó
1 kv. kanálszárított kakukkfű
1 ev. kanálkeményítő
1 kgkönyöktészta
300 greszelt sajt
125 mlhabtejszín

Elkészítés menete

  1. A vöröshagymát felkockázzuk és olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a darált húst, kifehéredésig pirítjuk. Felöntjük a vízzel elkever leveskockával (ha van alaplé, akkor természetesen azt használjuk), hozzáadjuk a bort, a zúzott fokhagymát, cukrot, sót, többi fűszert, majd lefedjük és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
  2. A tésztát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, egy kevés olajjal elkeverjük.
  3. A keményítőt 100 ml vízzel elkeverjük, besűrítjük a mártásunkat. Ízlés szerint még fűszerezzük.
  4. A mártás elkeverjük a tésztával, 15 percig pihentetjük, majd meglocsoljuk a tejszínnel, megszórjuk a reszelt sajttal.
  5. 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.