Tepertős-burgonyás pogácsa

Recept Tepertős-burgonyás pogácsa

Hozzáadta: TopPetra, 1.6.2020

Kategória: Pogácsák, Ünnepek, Szülinap

KÜLDÖTT KÉPEK

Ez az a recept, ami azonkívül, hogy nagyon finom, bizony igényel türelmet. A receptet anyukámtól tanultam, ő mutatta, meg, hogyan szokta hajtogatni a tésztát, és hogyan készíti elő a burgonyát és a tepertőt. Az íze fantasztikus! Imádom a lágy burgonyás tésztát, ami a plusz vajtól és töpörtyűtől még finomabb! A pogácsa forrón az igaz! Szerző: Mineralka

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 1.6.2020

Kategória: Pogácsák, Ünnepek, Szülinap

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

500 gbúzafinomliszt
250 mllangyos tej
50 gélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
3 kv. kanál
100 mlolaj
1 dbtojás

Kell még:

125 gvaj
3 dbfőtt burgonya
200 gtöpörtyű
tojás kenéshez

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A cukrot beleszórjuk a tejbe, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük és felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját tálba tesszük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük és meleg helyen megkelesztjük. Kb. 1-1.5 cm vastagra nyújtjuk. A tésztára ráreszeljük a vajat, erre kerül rá a darált töpörtyű és a reszelt burgonya. A tésztát behajtogatjuk: harmadát jobbról, harmadát balról. Egy órát pihentetjük, majd a hajtogatást még háromszor megismételjük: a tésztát kinyújtjuk és hatogatjuk, kinyújtjuk és hajtogatjuk, kinyújtjuk és hajtogatjuk.
  3. Az utolsó hajtogatást követően a tésztát fél órát pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk.
  4. A tészta tetejét késsel bevagdossuk.
  5. Kiszaggatjuk a kis pogácsákat, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és fél órát pihentetjük.
  6. Felvert tojással megkenjük, ízlés szerint magvajjak megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. fél órát sütjük.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás