Tepertős-burgonyás pogácsa

Ez az a recept, ami azonkívül, hogy nagyon finom, bizony igényel türelmet. A receptet anyukámtól tanultam, ő mutatta, meg, hogyan szokta hajtogatni a tésztát, és hogyan készíti elő a burgonyát és a tepertőt. Az íze fantasztikus! Imádom a lágy burgonyás tésztát, ami a plusz vajtól és töpörtyűtől még finomabb! A pogácsa forrón az igaz! Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 1.6.2020
Kategória: Pogácsák
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tepertős-burgonyás pogácsa

Hozzávalók

500 gbúzafinomliszt
250 mllangyos tej
50 gélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
3 kv. kanál
100 mlolaj
1 dbtojás
Kell még:
125 gvaj
3 dbfőtt burgonya
200 gtöpörtyű
tojás kenéshez

Elkészítés menete

  1. A cukrot beleszórjuk a tejbe, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük és felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját tálba tesszük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük és meleg helyen megkelesztjük. Kb. 1-1.5 cm vastagra nyújtjuk. A tésztára ráreszeljük a vajat, erre kerül rá a darált töpörtyű és a reszelt burgonya. A tésztát behajtogatjuk: harmadát jobbról, harmadát balról. Egy órát pihentetjük, majd a hajtogatást még háromszor megismételjük: a tésztát kinyújtjuk és hatogatjuk, kinyújtjuk és hajtogatjuk, kinyújtjuk és hajtogatjuk.
  3. Az utolsó hajtogatást követően a tésztát fél órát pihentetjük, majd ismét kinyújtjuk.
  4. A tészta tetejét késsel bevagdossuk.
  5. Kiszaggatjuk a kis pogácsákat, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és fél órát pihentetjük.
  6. Felvert tojással megkenjük, ízlés szerint magvajjak megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. fél órát sütjük.