Tepertős pogácsa Ivkától
Ahány ház, annyi szokás, és bizony annyi fajta pogácsa. A tepertős pogácsa receptjét Ivkától kaptuk, és ki is próbáltuk. Nagyon jó tettük, mert az elkészült pogácsa nagyon finomra sikerült. Mi tengeri só és köménymag helyett lenmaggal szórtuk meg. Kicsit kevesebb sót használtunk, mivel a tepertőt, ami az éléskamrában volt, elég sósnak éreztem, és nem akartam a tésztát elsózni. Az elkészítése egyáltalán nem nehéz, csak kissé időigényes, de megéri a fáradozást. Csak ajánlani tudjuk!
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Babu27, 10.7.2017
Kategória: Előételek, falatkák, Sósak, Főétkezések
ALAPANYAGOK
Szükségünk lesz:
1 kgbúzafinomliszt
2 dlolaj
3 ev. kanálsó
2 dbtojás sárgája
10 gszárított élesztő
0,5 llangyos tej
25 dkgdarált tepertő
4 dbhámozott főtt burgonya
1 dbtojás kenéshez
zsiradék tepsi kikenéséhez
- Az átszitált lisztet elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a sót, az olajat, a tojások sárgáját és langyos tehet. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
- A tésztát liszttel beszórt nyújtódeszkán 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk. A darált tepertőt rákenjük a tésztára, majd ráreszeljük a főtt burgonyát.
- A tésztát „összehajtjuk” (1/3 rész jobbról ráfektetjük a tésztára, majd erre hajtjuk rá a jobb oldali 1/3 részt) és cipót formázunk belőle. Lefedjük és további 40 percig kelesztjük.
- Ismét kinyújtjuk, újból összehajtogatjuk, cipót formázunk belőle, majd letakarva fél órát kelesztjük. Ezután ismét 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk ki a tésztából.
- A pogácsákat zsiradékkal kikent tepsire tesszük. Megkenjük őket a felvert tojással, ízlés szerint sózhatjuk, köménymaggal vagy szezámmaggal megszórhatjuk, majd 180 fokon megsütjük. Jó étvágyat!
Forrás: Pečené, varené s Ivou
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Škvarkové pagáčiky od Ivky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Škvarkové pagáče od Ivky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Grammelpogatschen (Griebengebäck) von Iva an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS