Tepertős pogácsa Ivkától

Ahány ház, annyi szokás, és bizony annyi fajta pogácsa. A tepertős pogácsa receptjét Ivkától kaptuk, és ki is próbáltuk. Nagyon jó tettük, mert az elkészült pogácsa nagyon finomra sikerült. Mi tengeri só és köménymag helyett lenmaggal szórtuk meg. Kicsit kevesebb sót használtunk, mivel a tepertőt, ami az éléskamrában volt, elég sósnak éreztem, és nem akartam a tésztát elsózni. Az elkészítése egyáltalán nem nehéz, csak kissé időigényes, de megéri a fáradozást. Csak ajánlani tudjuk!

Hozzáadta:Babu27, 10.7.2017
Kategória: Előételek
Tepertős pogácsa Ivkától

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
1 kgbúzafinomliszt
2 dlolaj
3 ev. kanál
2 dbtojás sárgája
10 gszárított élesztő
0,5 llangyos tej
25 dkgdarált tepertő
4 dbhámozott főtt burgonya
1 dbtojás kenéshez
zsiradék tepsi kikenéséhez

Elkészítés menete

  1. Az átszitált lisztet elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a sót, az olajat, a tojások sárgáját és langyos tehet. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
  2. A tésztát liszttel beszórt nyújtódeszkán 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk. A darált tepertőt rákenjük a tésztára, majd ráreszeljük a főtt burgonyát.
  3. A tésztát „összehajtjuk” (1/3 rész jobbról ráfektetjük a tésztára, majd erre hajtjuk rá a jobb oldali 1/3 részt) és cipót formázunk belőle. Lefedjük és további 40 percig kelesztjük.
  4. Ismét kinyújtjuk, újból összehajtogatjuk, cipót formázunk belőle, majd letakarva fél órát kelesztjük. Ezután ismét 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kis korongokat szaggatunk ki a tésztából.
  5. A pogácsákat zsiradékkal kikent tepsire tesszük. Megkenjük őket a felvert tojással, ízlés szerint sózhatjuk, köménymaggal vagy szezámmaggal megszórhatjuk, majd 180 fokon megsütjük. Jó étvágyat!

Forrás: Pečené, varené s Ivou