Tepertős pogácsa

Ha van finom a világon, akkor nálam az az illatos, forró tepertős pogácsánál kezdődik. Imádom, ahogy a gőzölgő pogácsa illata bejárja a konyhát. Rákfenéje bizony a finom tepertő, mert boltit is lehet használni, de az nem mindig annyira finom és zsíros, mint a házi. A pogácsa szerencsére rendkívül gyorsan elfogy, mindenki szereti, és én is tudom, akárhányszor készítem, mindig örülnek neki. Szerző: Rebeka

Hozzáadta:, 27.3.2020
Kategória: Pogácsák
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tepertős pogácsa

Hozzávalók

400 gfinomliszt
270 gtöpörtyű
42 gélesztő
2 ev. kanálzsír
2 dbtojássárga
2 kv. kanál
1 kv. kanálkristálycukor
180 mltej

Elkészítés menete

  1. Felfuttatjuk az élesztőt: kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál lisztet. Közben a töpörtyű kb. ¾ részét ledaráljuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék tejjel együtt felvert tojássárgát, a darált töpörtyűt, zsírt és sót.
  3. Jó alaposan eldolgozzuk, majd meleg helyen egy órát kelesztjük. Kelesztés közben, kb. 20 percenként átdolgozzuk és hozzáadjuk a maradék töpörtyűt (amit már nem daráltam, hanem apróra vágtam).
  4. A megkelt tésztát lisztes felületen elkezdjük kinyújtani. 2 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk a pogácsákat. A kis pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. A pogácsák tetejét bevagdoshatjuk (akár a szaggatás előtt), a tetejét tojásfehérjével megkenhetjük, esetleg köménymaggal, szezámmaggal megszórhatjuk.
  6. A tepsin további 20 percig pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Blogom: Vaření s Tomem