Tepsiben sült töltött sertéshús burgonyapürével

Az ötlet onnét jött, hogy az előző napról maradt 2 kifli, ami ki is száradt. A fasírt és töltött csirke már került az elmúlt időszakban az asztalra, így azon gondolkodtam, hogyan is lehetne a kifliket felhasználni. Aztán jött a tepsiben sült töltött sertéshús ötlete. Az elkészítése nagyon egyszerű: csak össze kell állítani a húsos keveréket, amit kedvünkre ízesíthetünk, kiterítjük, megpakoljuk a töltelékkel, a maradék hússal lefedjük, megformázzuk, másfél óra alatt pedig készre sütjük. Pompás lakoma!

Hozzáadta:, 9.5.2018
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tepsiben sült töltött sertéshús burgonyapürével

Hozzávalók

1 kgsertéslapocka
100 gzsemlemorzsa
8 gerezdfokhagyma
6 db főtt tojás
4 szálpikáns virsli
ízlés szerint csemegeuborka
3 dbtojás
2 db vöröshagyma
2 dbkifli (lehet száraz)
1 dcl tej
1 ev. kanálmajoránna
1 ev. kanálételízesítő
1 kv. kanálőrölt feketebors
1 kv. kanálőrölt édes pirospaprika
petrezselyemzöld
finomliszt forgatáshoz
víz felöntéshez
alufólia

Elkészítés menete

  1. A húst, hagymát, fokhagymát ledaráljuk, hozzáadjuk a felkockázott és tejbe áztatott kiflit, a zsemlemorzsát, a 3 tojást, a fűszereket, majd jó alaposan kézzel eldolgozzuk.
  2. Egy nagyobb lap háztartási fóliát előkészítünk, rátesszük a massza felét, hosszanti irányban elegyengetjük (kb. 15 cm szélesen), hosszanti irányban rátesszük a főtt tojást, a csemegeuborkát és a virslit, majd lefedjük a maradék húsos masszával. Henger alakúra formázzuk, liszttel megszórjuk, átfordítjuk, és a másik oldalát is megszórjuk a liszttel. A töltött húsos hengert zsiradékkal kikent tepsibe tesszük.
  3. 3-4 dl vízzel (vagy alaplével) felöntjük, a tepsit alufóliával lefedjük, 180 fokon 1 órát sütjük.
  4. 1 óra elteltével levesszük a fóliát és további 30 percig sütjük. Miután elkészült, kivesszük a tepsiből, a kisült levet egy kevés vízzel vagy alaplével felöntjük, a mártásunkat pedig egy kevés keményítővel sűrítjük.
  5. A húst felszeleteljük, burgonyapürével tálaljuk, a mártással meglocsoljuk.

Forrás: Vaření a pečení s radostí