Tepsis húsgolyó burgonyával és lágy mártással

Az egy tepsiben készült egytálételeket nagyon szeretem! Ezzel időt és energiát is tudok spórolni, nem kell minden előszedni, külön-külön elkészíteni. Ehhez a fogáshoz három fontos hozzávaló kell: a darát húsos massza, amiből megformázzuk a húsgolyókat, a kisebb burgonya és a tökéletes mártás. Ezek hármasa hozza létre ezt a csodás, tepsiben készült egytálételt. A húsgolyó szaftos, a burgonyapuha, az íze pedig bombasztikus!

Hozzáadta:, 21.5.2020
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tepsis húsgolyó burgonyával és lágy mártással

Hozzávalók

Húsgolyó:
500 gdarált hús
100 gzabpehely
2-3 gerezdfokhagyma
1 dbújhagyma
1 ev. kanálpetrezselyemzöld
ízlés szerint só és bors
1/2 kv. kanál kurkuma
1 dbtojás
150 mlszáraz fehérbor
Mártás:
2 ev. kanáltejföl
1 ev. kanálparadicsompüré
100 mlfőzőtejszín
100 mlvíz
ízlés szerint só és bors
őrölt pirospaprika
petrezselyemzöld
Szükségünk lesz még:
800 gkisebb burgonya
szükség szerint vaj vagy olaj

Elkészítés menete

  1. Először a húsgolyókat készítjük el. A darált húst nagyobb tálba tesszük, hogy könnyeb legyen majd összedolgozni. Hozzáadjuk a leturmixolt zabpelyhet (ha tudunk enni zabpehely lisztet, akkor azzal helyettesítjük), az aprított petrezselyemzöldet és a kis kockára vágott újhagymát. Sózzuk, borsozzuk, kurkumával és zúzott fokhagymával ízesítjük, végül ráütjük a tojást és ráöntjük a fehérbort.
  2. Alaposan eldolgozzuk. A kapott darált húsos masszából megformázzuk a kicsi húsgolyókat. A húsgolyók mérete kb. megegyezik a kis, megtisztított burgonyák méretével. A burgonyát és a húsgolyókat is magas falú, kivajazott sütőtálba tesszük.
  3. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  4. Közben elkészítjük a mártást: a hozzávalókat nemes egyszerűséggel eldolgozzuk. Miután letelt a 30 perc sütési idő, a mártással meglocsoljuk a burgonyás húsgolyókat.
  5. 15percre visszatesszük a sütőbe, majd díszítésnek a tetejét petrezselyemzölddel megszórjuk.
  6. A sütési idő a burgonya és húsgolyó nagyságától is függ, ezért a sütési idő inkább irányadó. Minél kisebb, annál kevesebb ideig kell sütni.

Forrás: Daninakuhinja