Tepsis vakondtúrás szelet

Mindig jól esik egy szelet krémes, gyümölcsös frissítő sütemény. A puha tészta, túrós krém, finom banán, valamint a minőségi csokoládéból és kakaóból készült tészta teszi igazán ellenállhatatlanná a tepsis vakondtúrás szeletet. A tésztába egy kis „kádat” kell vájni, amibe belekanalazzuk a krémet és amibe belekerül a gyümölcs is, majd a kivájt tésztát kézzel lemorzsoljuk, ezzel szórjuk meg a süteményünket. Jól lehűtve, hidegen az igazi! Szerző: Barbara

Hozzáadta:, 1.4.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Banán, Túrós édességek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Tepsis vakondtúrás szelet

Hozzávalók

Tészta (tepsi: 23 x 33 cm):
3 dbtojás
130 gkristálycukor
200 mlolaj
200 mltej
1 csomagsütőpor (bioboltban vásároltam foszfátmentesen)
50 gholland kakaó
300 gteljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (vagy klasszikus finomliszt)
Krém:
500 gtúró
180 gtejföl
100 gnatúr krémsajt
60 gporcukor
50 gminőségi étcsokoládé
3 dbbanán

Elkészítés menete

  1. A tojássárgát a cukorral habosra verjük, fokozatosan hozzáadjuk a tejet és az olajat. Beledolgozzuk a száraz hozzávalókat – a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tészta sűrűbb, a kuglóf tésztájához tudom hasonlítani. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (23 x 33 cm-es tepsit használtam, de akár nagyobb is lehet), majd 170 fokon kb. 30 percig sütjük.
  3. A túrót, tejfölt, natúr krémsajtot és cukrot jó alaposa elkeverjük. Belereszeljük a csokoládét, majd a kész krémet hűtőszekrénybe tesszük. Egészen addig maradjon a hűtőszekrényben, amíg a sütemény tésztája el nem készül.
  4. Miután a tésztát kivettük a sütőből és kihűtöttük, a széleitől kb. 1 cm-re késsel bevágjuk (mintha egy belső keretet készítenénk a tésztának), majd a tésztát egy tálba kivesszük. Igyekezzünk ne túlságosan mélyen kikanalazni a tésztát. A vékony tésztaréteg az alján hamarabb megszívja magát a nedvességgel, és akár ki is szakadhat. Ráadásul túl sok morzsolni való tésztánk maradna a végére.
  5. A tésztába készített „kádba” belekanalazzuk a krém felét, elegyengetjük, egy réteg szeletelt banánt teszünk rá, majd a maradék krémmel befedjük. A krém és banán a tészta széleire is kerülhet. A tészta tetejét a félretett, morzsolt tésztával szórjuk meg. A süteményt pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Miután kihűlt, felszeleteljük és tálaljuk.

Forrás: Máma v kuchyni