TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Sütés néküli édességek Tojáslikőrös csúcsok – kedvenc desszertem
Tojáslikőrös csúcsok – kedvenc desszertem
Recept Tojáslikőrös csúcsok – kedvenc desszertem
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   16.3.2017

Tojáslikőrös csúcsok – kedvenc desszertem

Emlékszem, mikor régebben nagymamámat meglátogattuk, akkor mindig ezzel a finom, kedvenc tojáslikőrös csúcsokkal várt minket. A piskóta könnyű és puha, a csúcsok falát képező massza kakaós, csokis és krémes, a tojáslikőrös krém pedig fantasztikus. Az egész desszert valami mesés. Sajnos egy ideje már nem ettem házi tojáslikőrös csúcsot és csak néhány cukrászdában találkoztam vele. Szerencsére nemrég rátaláltam a receptjére, beszereztem egy speciális habzsák fejet, és én is elkészítettem a tojáslikőrös csúcsokat. Rögtön dupla adagot készítettem, és nagyon jól tettem. A család imádta, és biztos vagyok benne, hogy rendszeresen az asztalra fog kerülni.

Alapanyagok
140 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliapuding
20 g
kakaó
200 ml
víz
100 g
csokoládé (minőségi)
200 g
margarin (100%-os) vagy vaj
piskóta alapnak
tojáslikőr
tejpor a likőr sűrítéséhez
csokoládéöntet
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A desszert elkészítése nagyon egyszerű, csak egy kevés türelmet igényel. Fontos, hogy a külső falat képező krém a piskótán jól megkössön (ezért hűtőszekrénybe tesszük). Ebbe kerül a tojáslikőrös krém, majd a csokis krémmel lefedjük. Ezután ismét hűtőszekrénybe kerül, végezetül pedig az egész tojáslikőrös csúcsot csokoládéöntetbe mártjuk.
  2. Egy edénybe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliapudingot (akár szójaliszt is adható hozzá, de nekem a vaníliapuding vált be) és a kakaót. Sűrű masszát főzünk, amit leveszünk a lángról és rögtön belekeverjük a kis darabokra tört jó minőségű csokoládét. Én 70 %-os étcsokoládét használtam. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik, majd a sűrű krémet kicsit kihűtjük.
  3. Ezután belekeverjük a szobahőmérsékletű margarint vagy vajat, majd alaposan eldolgozzuk. Fontos, hogy a krém tényleg sima és csomómentes legyen, ugyanis a kis rögök és csomók eltömíthetik a habzsák fejét. A krémet hűtőbe tesszük és megvárjuk, míg kihűl.
  4. A krémet habzsákba tesszük és rátesszük a speciális, cukrászati eszközök boltjában beszerezhető habzsák fejet (online is kapható). A piskótákat csokoládéöntettel megkenjük, majd a fej segítségével a piskótákra nyomjuk a krémet, kialakítjuk az üreges csúcsokat. Ügyeljünk arra, hogy a fejen lévő kis szellőző lyuk a habzsákon kívül legyen. A csokoládéra a piskótán azért van szükség, hogy a tojáslikőrt a piskóta ne szívja magába. Hogy a likőr finomabb és sűrűbb legyen, tejport is adtam hozzá, majd jó alaposan elkevertem. A tejportól a tojáslikőr sűrűbb lett (szinte sűrített tej állagú).
  5. Az üreges csúcsokat megtöltjük a tojáslikőrrel, majd egy adag csokoládés krémmel lefedjük. A töltött csúcsokat ismét hűtőszekrénybe tesszük, hogy alaposan megkössön.
  6. A kihűlt és megdermedt tojáslikőrös csúcsokat csokoládéöntetbe mártjuk. Én a csokoládéöntetet egy magasabb csészébe öntöttem, a csúcsokat a piskótás részüknél megfogtam, belemártottam a csokiba és kivettem. Ha a csúcsok elég hidegek, akkor a csokoládé gyorsan megköt.
Hozzászólás a recepthez
Nagy Ildikó Petra    ·   17.11.2022   ·   Válasz   ·  

hol lehet kapni olyan habzsák fejet?

Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása