TopReceptek.hu Mártások Tökéletes hollandi mártás: nemcsak húsételekhez, számos egyéb alapanyaghoz is tökéletes
Tökéletes hollandi mártás: nemcsak húsételekhez, számos egyéb alapanyaghoz is tökéletes
Recept Tökéletes hollandi mártás: nemcsak húsételekhez, számos egyéb alapanyaghoz is tökéletes
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   27.4.2023

Tökéletes hollandi mártás: nemcsak húsételekhez, számos egyéb alapanyaghoz is tökéletes

A hollandi mártás ideális választás különböző fogásokhoz, pl. húsokhoz, halakhoz, de akár salátákhoz is. Ha betartjuk a szükséges lépéseket, akkor a kapott mártás igazán krémes, selymes, finom lesz.

15 perc
Elkészítés
15 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
3 db
tojássárga
100 g
vaj
ízlés szerint
ízlés szerint
bors
ízlés szerint
citromlé
Recept elkészítése
Nyomtatás

A hollandi mártás receptje

A hollandi mártáshoz csak pár alapanyag kell, ennek ellenére az íze isteni.

  1. Azzal kezdjük, hogy előkészítjük a tojássárgát, a vajat pedig vékonyra szeleteljük.
  2. Előkészítjük a gőzfürdőt. Amikor a víz már felforrt, rátesszük a tojássárgát és addig verjük, amíg habos nem lesz és be nem sűrűsödik.
  3. Fokozatosan beledolgozzuk a vajat, mindegyik szelet után alaposan eldolgozzuk.
  4. Az utolsó adag vaj után krémes mártást kell, hogy kapjunk. Levesszük a gőzfürdőről. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
  5. Még melegen tálaljuk. Jó étvágyat!

Tippek és trükkök a kívánt íz és állag eléréséhez

A holland mártás sokak szerint a majonézhez hasonlít. Mint a majonézél, itt is be kell tartani pár egyszerű lépést.

- A hollandi mártás elkészítéséhez egyszerű matematikát alkalmazunk. Ha több a tojássárgát használunk, sűrűbb lesz a mártás. Ha a kapott mártás állaga nem megfelelő, akkor az akár vajjal is javítható. A túl sűrű mártáshoz citromlevet is adhatunk, vagy akár pár csepp vizet is.

- Előfordulhat, hogy a vaj típusától függően a mártás színe változhat. Nem kell megijedni, csupán a mártás színében lesz eltérés, állagában és ízében nem.

- Ha már elsajátítottuk a tökéletes mártás minden trükkjét, akkor kezdetét veheti a játék az ízesítéssel. A hollandi mártás különböző fűszerekkel is ízesíthető, pl. tárkonnyal, salotta hagymával, vagy akár narancslével is. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

- A hollandi mártás kézítésze során kézi ribitgépet is használhatunk, vagy akár botmixert is, a gőzfürdőt is elengedhetjük. Ebben az esetben olvasztott vajat kell használni, így könnyebben összeáll a tojássárgával.

Hibák, amiket érdemes a hollandi mártás készítése során elkerülni

A hollandi mártás készítése során több esetben is hibázhatunk, ezeket érdemes elkerülni.

- A hőmérséklet fontos tényező. A gőzfürdőhöz szükséges víz hőmérséklete ne legyen túl magas. Ha túl forr a víz, akkor a tojássárga kicsapódhat. Ha a hőmérséklet nem megfelelő, az is ronthatja a mártás állagát.

- A vajat fokozatosan kell a mártásba keverni, kisebb adagokban. Érdemes szeletelt vajat használni, ez jó megoldás az adagolás és készítés során. A mártás könnyebben összeáll.

- A hollandi mártást elkészítést követően rögtön tálaljuk. Alacsony lángon megtarthatja kellemes, langyos hőmérsékletét. Hűtőbe is tehetjük, de melegen a legfinomabb.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása