A hollandi mártás ideális választás különböző fogásokhoz, pl. húsokhoz, halakhoz, de akár salátákhoz is. Ha betartjuk a szükséges lépéseket, akkor a kapott mártás igazán krémes, selymes, finom lesz.
A hollandi mártás ideális választás különböző fogásokhoz, pl. húsokhoz, halakhoz, de akár salátákhoz is. Ha betartjuk a szükséges lépéseket, akkor a kapott mártás igazán krémes, selymes, finom lesz.
A hollandi mártás receptje
A hollandi mártáshoz csak pár alapanyag kell, ennek ellenére az íze isteni.
Tippek és trükkök a kívánt íz és állag eléréséhez
A holland mártás sokak szerint a majonézhez hasonlít. Mint a majonézél, itt is be kell tartani pár egyszerű lépést.
- A hollandi mártás elkészítéséhez egyszerű matematikát alkalmazunk. Ha több a tojássárgát használunk, sűrűbb lesz a mártás. Ha a kapott mártás állaga nem megfelelő, akkor az akár vajjal is javítható. A túl sűrű mártáshoz citromlevet is adhatunk, vagy akár pár csepp vizet is.
- Előfordulhat, hogy a vaj típusától függően a mártás színe változhat. Nem kell megijedni, csupán a mártás színében lesz eltérés, állagában és ízében nem.
- Ha már elsajátítottuk a tökéletes mártás minden trükkjét, akkor kezdetét veheti a játék az ízesítéssel. A hollandi mártás különböző fűszerekkel is ízesíthető, pl. tárkonnyal, salotta hagymával, vagy akár narancslével is. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.
- A hollandi mártás kézítésze során kézi ribitgépet is használhatunk, vagy akár botmixert is, a gőzfürdőt is elengedhetjük. Ebben az esetben olvasztott vajat kell használni, így könnyebben összeáll a tojássárgával.
Hibák, amiket érdemes a hollandi mártás készítése során elkerülni
A hollandi mártás készítése során több esetben is hibázhatunk, ezeket érdemes elkerülni.
- A hőmérséklet fontos tényező. A gőzfürdőhöz szükséges víz hőmérséklete ne legyen túl magas. Ha túl forr a víz, akkor a tojássárga kicsapódhat. Ha a hőmérséklet nem megfelelő, az is ronthatja a mártás állagát.
- A vajat fokozatosan kell a mártásba keverni, kisebb adagokban. Érdemes szeletelt vajat használni, ez jó megoldás az adagolás és készítés során. A mártás könnyebben összeáll.
- A hollandi mártást elkészítést követően rögtön tálaljuk. Alacsony lángon megtarthatja kellemes, langyos hőmérsékletét. Hűtőbe is tehetjük, de melegen a legfinomabb.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak