Töltött sertésbatyu rizzsel

Talán az egyik legjobb dolog, amire használni tudom drága nagymamámtól örökölt öntöttvas serpenyőt (ami van legalább 30 éves), az a töltött sertésbatyu rizzsel. Ez nem más, mint a nagy kedvenc spanyol madár egy hússal töltött változata. Tartalmas, kiadós és fantasztikus fogás, amit az egész család szeret, és bár kicsit macerás az elkészítése, havonta-kéthavonta elkészítem. Legutóbb 4 szelet húsból készítettem, ami egy kiadós vacsorának felelt meg. Eleve a hússzeletek se voltak kicsik, amihez még hozzá kell venni a fűszerezett darált húst, szalonnát, fél tojást, csemegeuborkát, paprikát. Garantáltan eltelít.

Hozzáadta:, 27.3.2017
Kategória: Főételek
Recept Töltött sertésbatyu rizzsel

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
4 dbsertéskaraj szelet
4 gerezdfokhagyma
2 dbkeményre főtt tojás
2 dbcsemegeuborka
1 dbhúsos piros paprika
200 gdarált hús (sertés)
200 gszalonna
2 ev. kanálbúzafinomliszt
0,5 lcsontleves
1 fejvöröshagyma
bors
olaj
őrölt édes pirospaprika

Elkészítés menete

  1. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk, majd bedörzsöljük a zúzott fokhagymával.
  2. Minden egyes szeletre rátesszük a darált húst, amit előtte ízlés szerint sóval, borssal és őrölt pirospaprikával fűszerezünk. Erre kerül a félbe vágott tojás, a hosszában kettévágott csemegeuborka, egy szelet paprika és egy szelet szalonna. A hússzeletet feltekerjük, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
  3. Egy olyan főzőedényt készítünk elő, amit sütőbe is tehetünk. A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés zsiradékon megpirítjuk, beletesszük a húsos batyukat és minden oldalát megpirítjuk. Felöntjük a csontlevessel (ha nincs, zöldségleves is megteszi, végszükség esetén pedig húsleveskocka), majd az egészet betesszük a sütőbe és 200 fokon elkezdjük sütni. Sütés közben a lével párszor meglocsoljuk.
  4. Ha már a hús szépen megpuhult, kivesszük a sütőből. A batyukat kivesszük az edényből. A levet egy kevés liszttel besűrítjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  5. A maradék szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk, a felesleges zsiradékot leöntjük, a pirított szalonnát pedig beletesszük a mártáshoz.
  6. A húsokat a mártással és főtt rizzsel, vagy krumplipürével tálaljuk.

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Nada Indruchovanak

Forrás: Vaření s Tomem