TopReceptek.hu Gyümölcs szerint Banán Torta karamellizált banánból
Torta karamellizált banánból
Recept Torta karamellizált banánból
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Banán... Szinte hihetetlen, de a banán lassan mindenhol elérhető gyümölcs lett. Ha már adott a lehetőség, akkor érdemes minden alkalmat megragadni és elkészíteni a finomabbnál finomabb banános édességeket.

TopPetra TopPetra    ·   10.10.2021

Torta karamellizált banánból

Banán... Szinte hihetetlen, de a banán lassan mindenhol elérhető gyümölcs lett. Ha már adott a lehetőség, akkor érdemes minden alkalmat megragadni és elkészíteni a finomabbnál finomabb banános édességeket.

Alapanyagok

Tészta:

250 g
(150 + 100 g) kristálycukor
250 g
banán
15 g
vaj
Ízlés szerint
vaníliakivonat
175 ml
olaj
2 db
tojás
150 g
finomliszt
75 g
teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kv. kanál
fahéj
2 kv. kanál
sütőpor
1/2 kv. kanál
szódabikarbóna
50 ml
natúr joghurt

Fahéjas joghurtkrém:

450 - 500 g
natúr joghurt
300 g
zsíros habtejszín
4 ev. kanál
kristálycukor
1/2 kv. kanál
fahéj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tepsit 180 fokra előmelegítjük, a 23 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
  2. A banánt kicsi darabokra vágjuk. Egy kisebb serpenyőbe 150 g cukrot teszünk, 25 ml vízzel felöntjük, elkezdjük melegíteni. Nem keverjük. A cukor lassan karamellizálódik. Ezután hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, majd a banán is bele kerül. Addig kevergetjük, amíg a karamell és banán nem „egyesül”. Ezután levesszük a lángról, kihűtjük.
  3. A liszteket, fahéjat, sütőport, szódabikarbónát elkeverjük. A tojást és a maradék 100 g cukrot habosra verjük, az olaj is belekerül. A tojásos keverék kerül a karamellás banánhoz, eldolgozzuk. A banán puha, akkor jó, ha szinte szétesik. Ezután kerül bele a lisztes keverék - eldolgozzuk, majd a joghurt is.
  4. A tésztát a sütőforma aljára tesszük, 45-50 percig sütjük. Kihűtjük, kivesszük a formából. A korpuszt akár előző nap is elkészíthetjük – ebben az esetben a kihűlt tésztát fóliába csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük.
  5. A joghurtot harisnyára tesszük, egy éjszakán át hagyjuk, hogy a leve kicsepegjen. Másnapra kb. 300 g joghurt kell, hogy maradjon fenn a harisnyán. A habtejszínt a cukorral és fahéjjal habbá verjük, majd elkeverjük a fennmaradt joghurttal.
  6. A kihűlt tésztát három lapra vágjuk, mindegyiket megkenjük a krémmel, majd összetapasztjuk. A tetejét karamellizált dióval megszórhatjuk

Blogom: Vikendovepeceni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása