Túrós-áfonyás torta

A fagyasztott gyümölcs nagy előnye, hogy évszaktól függetlenül használhatjuk. Szerencsére fagyasztott gyümölcs sok boltban kapható. Igaz, nem a legolcsóbb, de néha talán engedni lehet a kísértésnek. A fagyasztott áfonya szerintem ezen a túrós-áfonyás tortán nagyon jó helyen van. a puha tészta fantasztikusan jól harmonizál a krémes túrós feltéttel és a fanyar áfonyával. Még akár szülinapi tortának is megállja a helyét.

Hozzáadta:, 13.12.2017
Kategória: Torták
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós-áfonyás torta

Hozzávalók

Tészta:
100 gbúzafinomliszt
2 ev. kanálkristálycukor
1/2 kv. kanálsütőpor
60 ghideg vaj
1 dbtojás (kisebb)
Túrós töltelék:
500 gtúró
250 gmascarpone vagy ricotta
130 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
1 csomagvaníliapuding (40 g)
2 dbtojás (nagyobb)
200-250 gfagyasztott áfonya

Elkészítés menete

  1. Ez a mennyiség 23 cm átmérőjű tortaformában készült süteményre lett szabva, így a tészta is elég magas lesz.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tortaformát sütőpapírral kibéleljük. Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, majd robotgép segítségével eldolgozzuk. Elég darabos lesz a tészta, szinte morzsás, és ilyenkor kerül bele a tojássárga. Ha az eldolgozás után a tészta még mindig törik, a tojásfehérjét is beledolgozzuk. A végeredmény sima, tömör tészta lesz.
  3. Akár kézzel is dolgozhatunk, de nekem a robotgép jobban bevált.
  4. A kész tésztát tortaforma nagyságúra és alakúra nyújtjuk. Én a tésztát fóliába raktam és így estem neki a nyújtásnak. A tészta csupán a sütőforma aljára kerül, nem kell, hogy az tortaforma oldalára is kerüljön.
  5. 15-20 perc alatt aranyszínűre sül.
  6. A túrót a mascarponeval sima állagúra dolgozzuk, nagyon fontos, hogy jó krémes legyen. Egy kis türelem kell hozzá és egy jó erős robotgép, de a feladat nem lehetetlen