Túrós-almás ropogós rétes

A túrós-almás ropogós rétes tésztája eltér a megszokott nyújtott tésztától, vagy a boltban kapható rétestésztától. Ennek ellenére nagyon jó, egyszerű vele dolgozni, és kevesebb türelemre van szükség az elkészítéshez. A túró és alma kombinációja kiváló tölteléknek, érdemes kipróbálni. A túrós-almás ropogós rétes tényleg ropogós, de nem kell félni, a tölteléknek köszönhetően nem lesz száraz. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 10.2.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Túrós-almás ropogós rétes

Hozzávalók

Tészta:
250 gtúró
200 g vaj
1 dbtojás
4 ev. kanálporcukor
3 ev. kanálolaj
1 csomagvaníliacukor
1/2 csomagsütőpor
1/2 kv. kanálszódabikarbóna
400 gbúzafinomliszt
Töltelék:
350 gtúró
2 dbtojás
50 gporcukor
1/2 csomagvaníliacukor
4 dbalma
4 ev. kanálkristálycukor
1 kv. kanálőrölt fahéj

Elkészítés menete

  1. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliacukrot és a túrót. Rövid ideig kézi robotgéppel, legisebb fokozaton eldolgozzuk, majd hozzáadjuk az olajat, végül a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. A készre dolgozott tésztát fóliába csomagoljuk, fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Amíg a tészta hűtőszekrényben pihen, elkészítjük a tölteléket. A túrót a cukorral és vaníliacukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tojást és addig keverjük, amíg egységes masszát nem kapunk.
  3. A tésztát kivesszük a hűtőből és két részre osztjuk. Mindkét tésztaadagot kinyújtjuk, majd a közepére rátesszük a túrós tölteléket.
  4. A tészta széleit bevagdossuk (ahogy a képen is látszik), a túrós töltelékre pedig rátesszük a vastagabbra szeletelt almát, amit előtte cukorral és fahéjjal megszórtunk.
  5. A tölteléket becsomagoljuk – felváltva a jobb és bal oldali kis tésztasávokkal. A rétest sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd 200 fokon aranyszínűre sütjük.
  6. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.