TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Túrós bukta
Túrós bukta
Recept Túrós bukta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   3.6.2019

Túrós bukta

Az utolsó túrós buktáért szinte vérre mentek a gyerekek, annyira ízlett nekik. Mint gondos anyuka, szépen megfeleztem és odaadtam nekik. Tanulva a hibámból legközelebb dupla adagot készítem, mert bizony annyira finom volt. Szinte meg se várták, amíg kihűl, lecsaptak rá és boldogan falatoztak. Nekem ennél nagyobb elismerésre nincs is szükségem. Remélem, nektek is ízleni fog, csak ajánlani tudom! Szerző: Danka

70 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

250 ml
langyos tej
1/2 kocka
élesztő (20-21 g)
2 db
tojássárga
50 g
olvasztott vaj (nem forró!)
480 g
finomliszt
50 g
kristálycukor
1 kv. kanál
olaj
1 csomag
Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
1 kv. kanál
vaníliakivonat

Túrós töltelék:

750 g
lágy túró
1 marék
mazsola
1 db
tojássárga
1/2 csomag
vanília ízű pudingpor
ízlés szerint rum
ízlés szerint kristálycukor

Szükségünk lesz még:

olvasztott vaj a bukták kenéséhez, sütés előtt és sütés után is
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, egy kevés cukrot adunk hozzá, felfuttatjuk, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. Miután tészta állagú, 12 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, fóliával lefedjük és kb. 10 percig pihentetjük.
  2. Ezután minden cipót ujjunkkal/kezünkkel szétlapítunk, közepére teszünk 1 evőkanál túrós tölteléket (alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat), becsomagoljuk és „fejjel lefelé” (ahol összecsomagoltuk) beletesszük a tepsibe. 32x22 cm-es, magas falú tepsit használtam.
  3. Meglocsoljuk a felolvasztott vajjal, ecset segítségével szépen minden oldalról megkenjük.
  4. A tepsit az előkészített buktákkal együtt egy jó nagy zacskóba tesszük és 45 percig pihentetjük. Ezalatt a bukták szépen megnőnek, majd 180 fokon 30 percig sütjük. A még forró buktákat olvasztott vajjal megkenjük, kihűtjük, tálaljuk. A tetejét porcukorral megszórhatjuk.
  5. Nagymamám vaj helyett zsírt használt, így a klasszikus változat kedvelői nyugodtan lecserélhetik a vajat zsírra, ezzel is meg lehet a buktákat kenni.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása