Túrós bukta

Az utolsó túrós buktáért szinte vérre mentek a gyerekek, annyira ízlett nekik. Mint gondos anyuka, szépen megfeleztem és odaadtam nekik. Tanulva a hibámból legközelebb dupla adagot készítem, mert bizony annyira finom volt. Szinte meg se várták, amíg kihűl, lecsaptak rá és boldogan falatoztak. Nekem ennél nagyobb elismerésre nincs is szükségem. Remélem, nektek is ízleni fog, csak ajánlani tudom! Szerző: Danka

Hozzáadta:, 3.6.2019
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós bukta

Hozzávalók

Tészta:
250 mllangyos tej
1/2 kockaélesztő (20-21 g)
2 dbtojássárga
50 golvasztott vaj (nem forró!)
480 gfinomliszt
50 g kristálycukor
1 kv. kanálolaj
1 csomagDr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
1 kv. kanálvaníliakivonat
Túrós töltelék:
750 glágy túró
1 marékmazsola
1 dbtojássárga
1/2 csomagvanília ízű pudingpor
ízlés szerint rum
ízlés szerint kristálycukor
Szükségünk lesz még:
olvasztott vaj a bukták kenéséhez, sütés előtt és sütés után is

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, egy kevés cukrot adunk hozzá, felfuttatjuk, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. Miután tészta állagú, 12 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, fóliával lefedjük és kb. 10 percig pihentetjük.
  2. Ezután minden cipót ujjunkkal/kezünkkel szétlapítunk, közepére teszünk 1 evőkanál túrós tölteléket (alaposan eldolgozzuk a hozzávalókat), becsomagoljuk és „fejjel lefelé” (ahol összecsomagoltuk) beletesszük a tepsibe. 32x22 cm-es, magas falú tepsit használtam.
  3. Meglocsoljuk a felolvasztott vajjal, ecset segítségével szépen minden oldalról megkenjük.
  4. A tepsit az előkészített buktákkal együtt egy jó nagy zacskóba tesszük és 45 percig pihentetjük. Ezalatt a bukták szépen megnőnek, majd 180 fokon 30 percig sütjük. A még forró buktákat olvasztott vajjal megkenjük, kihűtjük, tálaljuk. A tetejét porcukorral megszórhatjuk.
  5. Nagymamám vaj helyett zsírt használt, így a klasszikus változat kedvelői nyugodtan lecserélhetik a vajat zsírra, ezzel is meg lehet a buktákat kenni.