Túrós bukta

Ez a túrós bukta régi családi recept. Talán furcsának hangzik, de mi a megsült bukták tetejét még zsírral is megkentük. Én így tanultam anyukámtól, anyukám pedig mamájától. A töltelék most túrós-mazsolás, egy kevés pudingporral, de az eredeti természetesen a jó kis házi lekvár volt. Mi szeretjük a kisebb buktákat, ezért a tepsibe 24 darabot készítettem, de aki a nagyobb bukták híve, az bátran készíthet „csak” 10-et. Ugyanaz a tészta, több vagy kevesebb adagra szétosztva. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 21.7.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek, Bukták, Édes főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós bukta

Hozzávalók

Tészta:
250 mllangyos tej
1/2 kockaélesztő
2 dbtojássárga
50 golvasztott vaj (de nem forró!)
480 gbúzafinomliszt
50 gkristálycukor
1 kv. kanál
citrom reszelt héja (1 csomag Dr. Oetkere Finesse reszelt citromhéj)
1 kv. kanálvanília aroma
Túrós töltelék:
750 glágy túró
egy marék mazsola
1 dbtojássárga
1/2 csomagvanília ízű pudingpor
ízlés szerint rum és cukor

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadjunk egy kanál cukrot és lisztet. Felfuttatjuk, majd elkeverjük a tészta többi hozzávalójával. Tészta állagúra gyúrjuk, lefedjük és egy óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután 10-20 részre osztjuk, attól függően, mekkora buktákat szeretnénk. Mindegyikből cipót formázunk, majd a cipókat is 10 percig pihentetjük.
  2. A megkelt cipókat kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, a tölteléket becsomagoljuk, megformázzuk a buktákat, majd olvasztott vajjal kikent tepsibe tesszük (32x22 cm).
  3. A buktákat még kívülről is megkenjük az olvasztott vajjal, majd jó szorosan egymás mellé tesszük őket. Ha ez a módszer nem tetszik, akkor olajos kézzel is dolgozhatunk, mint az aranygaluskánál.
  4. A tepsit a buktákkal fóliával lefedjük és 45 percig tovább pihentetjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  5. A megsült buktákat még vajjal vagy akár kevés zsírral megkenhetjük, hogy szépen csillogjanak, majd porcukorral is megszórhatjuk.