Túrós bukta

Hozzáadta: TopPetra, 21.7.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Édes főételek, Bukta, Főétkezések, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
Ez a túrós bukta régi családi recept. Talán furcsának hangzik, de mi a megsült bukták tetejét még zsírral is megkentük. Én így tanultam anyukámtól, anyukám pedig mamájától. A töltelék most túrós-mazsolás, egy kevés pudingporral, de az eredeti természetesen a jó kis házi lekvár volt. Mi szeretjük a kisebb buktákat, ezért a tepsibe 24 darabot készítettem, de aki a nagyobb bukták híve, az bátran készíthet „csak” 10-et. Ugyanaz a tészta, több vagy kevesebb adagra szétosztva. Szerző: Danka
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 21.7.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Édes főételek, Bukta, Főétkezések, Ebéd
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
250 mllangyos tej
1/2 kockaélesztő
2 dbtojássárga
50 golvasztott vaj (de nem forró!)
480 gbúzafinomliszt
50 gkristálycukor
1 kv. kanálsó
citrom reszelt héja (1 csomag Dr. Oetkere Finesse reszelt citromhéj)
1 kv. kanálvanília aroma
Túrós töltelék:
750 glágy túró
egy marék mazsola
1 dbtojássárga
1/2 csomagvanília ízű pudingpor
ízlés szerint rum és cukor
- Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadjunk egy kanál cukrot és lisztet. Felfuttatjuk, majd elkeverjük a tészta többi hozzávalójával. Tészta állagúra gyúrjuk, lefedjük és egy óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután 10-20 részre osztjuk, attól függően, mekkora buktákat szeretnénk. Mindegyikből cipót formázunk, majd a cipókat is 10 percig pihentetjük.
- A megkelt cipókat kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, a tölteléket becsomagoljuk, megformázzuk a buktákat, majd olvasztott vajjal kikent tepsibe tesszük (32x22 cm).
- A buktákat még kívülről is megkenjük az olvasztott vajjal, majd jó szorosan egymás mellé tesszük őket. Ha ez a módszer nem tetszik, akkor olajos kézzel is dolgozhatunk, mint az aranygaluskánál.
- A tepsit a buktákkal fóliával lefedjük és 45 percig tovább pihentetjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- A megsült buktákat még vajjal vagy akár kevés zsírral megkenhetjük, hogy szépen csillogjanak, majd porcukorral is megszórhatjuk.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tvarohové buchty potřené sádlem podle receptu od babičky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tvarohové buchty potreté masťou podľa receptu od babičky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Mit Schmalz bestrichene Quark-Buchteln nach Omas Rezept an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS