Túrós bukta

A túrós bukta kiváló desszert, főétel, édesség, vacsora, ebéd… Egyszerűen bármikor jöhet, annyira szeretem. Egy gombóc sosem elég, és hajlamos vagyok arra, hogy túlegyem magam a finomságból. Ha valaki nincs kibékülve a túróval, akkor azt bátran helyettesítheti lekvárral, Butellával, vagy akár mogyoróvajjal. Én jó sok porcukorral szeretem, finom túrós töltelékkel. Puha, édes, egyszerűen zseniális.

Hozzáadta:, 7.6.2017
Kategória: Főételek
Recept Túrós bukta

Hozzávalók

Bukta:
200 gbúzafinomliszt
300 grétesliszt
280 mltej
2 ev. kanálrum
20 gélesztő
2 dbtojás sárgája
40 gporcukor + 1 kv. kanál kristálycukor
40 gvaj
40 gzsír
1 kv. kanál
2 kv. kanálreszelt citromhéj
Túrós töltelék:
300 gzsíros túró
½ dbcitrom leve
vanília kivonat
2 dbtojás sárgája
rum és tej a kellő sűrűség elérséhez
ízlés szerint porcukor
Tetejére:
50 gvaj
2 ev. kanál rum
porcukor

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk, hozzáadunk egy kanál cukrot és elkeverjük. Hozzáadunk egy evőkanálnyi tejet és meleg helyen felfuttatjuk (kb. 15 perc).
  2. A lisztet a porcukorral elkeverjük és átszitáljuk. Hozzáadjuk a tejet, amiben előtte elkevertük a tojást, hozzáadjuk a citrom héját, a sót, a vajat, a zsírt, végül a felfutott élesztőt.
  3. Rugalmas, nem ragadós tésztává dolgozzuk. Letakarjuk és egy órát kelesztjük. A kelesztés közben még egyszer átdolgozhatjuk. Ha házi kelesztőt használunk, akkor csak megvárjuk, míg a tészta megkel.
  4. A megkelt tésztát lisztes felületen még egyszer alaposan átgyúrjuk. Lisztbe mártott kanál segítségével kis adagokat szaggatunk ki s tésztából (ebből a mennyiségből kb. 20 kis adag jön ki), amelyeket kezünkkel kis négyzet alakúra formázzuk, majd a közepébe egy kanálnyi túrós tölteléket teszünk. A tölteléket becsomagoljuk, vigyázzunk, hogy alaposan lezárjuk a tölteléket, majd kezünkkel a kis csomagokból cipót formázunk.
  5. A gombócokat kivajazott tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé, és a gombócokat is bevajazzuk. A tepsiben még 15 percig pihentetjük, majd 170 fokon kb. 30 percig sütjük. Amint megsült, rumos vajjal megkenjük és bőven megszórjuk porcukorral.
  6. Töltelék:
    A túrót, citromhéjat és tojások sárgáját alaposan elkeverjük, ízlés szerinti mennyiségű rumot adunk hozzá, majd annyi tejet, hogy sűrű krémet kapjunk.

Blogom: Vaření s Tomem