Túrós csiga kelt tésztából
Mivel nem találtam olyan pékséget, ahol túrós csigát tudtam volna venni (a kakaós és csokis csigát is szeretem, de most ezt kívántam meg), ezért otthon készítettem a túrós csigát, kelt tésztából. A kelt tészta önmagában is nagyon puha és könnyű, de a finom édes túrós tölteléktől még puhább lett. Nem ez az utolsó alkalom, hogy elkészítettem, és legközelebb a töltelékbe vaníliacukrot és mazsolát is teszek. A frissen elkészült, gőzölgő csigákra az egész család rákapott, és imádták a tetején az édes tejfölös öntetet.
Hozzávalók
Tészta:350 grétesliszt
3 gszárított élesztő
100 mltej
50 gkristálycukor
50 gvaj
70 gtejföl
csipet só
Töltelék:500 gtúró
1 dbtojás
100 gporcukor
200 gtejföl
1 ev. kanálkristálycukor
Elkészítés menete
- Tészta:
A langyos tejhez hozzáadjuk az élesztőt, fél evőkanálnyi kristálycukrot és 3 evőkanál lisztet. Elkeverjük, megvárjuk, míg felfut. Egy másik tálban elkeverjük a tészta többi hozzávalóját, végül hozzáöntjük a kovászt. Alaposan eldolgozzuk, majd egy kendővel letakarjuk, meleg helyre tesszük és megvárjuk, míg megkel.
- A megkelt tésztát liszttel beszórt nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, majd megtöltjük a túrós töltelékkel.
- Töltelék:
A túrót a tojással és porcukorral alaposan elkeverjük.
- Miután a tésztát megtöltöttük a túrós töltelékkel, felcsavarjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A csigákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, letakarjuk és további 40 percet kelesztjük.
- A csigákat sütés előtt tojással megkenjük és 190 fokon aranyszínűre sütjük.
- A megsült csigákat a cukorral elkevert tejföllel megkenjük, pár percig alufóliával letakarjuk, majd tálaljuk. Jó étvágyat!
Forrás: Vk