Túrós csiga

A kelt tészta verhetetlen, főleg akkor, ha ilyen csodás töltelékkel van megtöltve. A túrós csiga igazi klasszikusnak számít nálunk, kelt tésztából túrós töltelékkel, mazsolával. A mazsola természetesen elhagyható, de mi imádjuk. Az elkészített túrós csigát már csak készre kell sütni (sütés előtt felvert tojással megkennem, hogy szép fényes legyen), majd a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 13.7.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós csiga

Hozzávalók

Élesztő:
175 mltej
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanálrétesliszt
10 gélesztő
Tészta:
350 grétesliszt
20 gkristálycukor
csipet só
1 dbtojás
75 gvaj
Töltelék:
300 gtúró
200 gtejföl
2 csomagvaníliacukor
5 ev. kanálkristálycukor
ízlés szerint mazsola
felvert tojás kenéshez

Elkészítés menete

  1. Először az élesztőt készítjük elő: az élesztőt tálba morzsoljuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot és a lisztet, elkevertjük, 15 percig pihentetjük.
  2. Amikor az élesztő már felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót és sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát lefedjük, és addig kelesztjük, amíg kétszeresére nem kel. Ez kb. 1-1.5 óra.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, vékonyra nyújtjuk és megkenjük a túrós töltelékkel. A túrós töltelékhez a hozzávalókat egész egyszerűen elkeverjük.
  4. Én a túrós töltelékre mazsolát is szórtam, de ez a lépés elhagyható. A tésztát felcsavarjuk, kb. 1 cm vastagra felszeleteljük, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. Felvert tojással megkenjük, 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.