TopReceptek.hu Édes főételek Bukta Túrós és mákos bukta
Túrós és mákos bukta
Recept Túrós és mákos bukta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   28.9.2020

Túrós és mákos bukta

Nálam megszokás, hogy a buktát mindig kétféle töltelékkel készítem. A klasszikus lekvár mellett most a túrós és mákos változatot készítettem el. A diós is nagyon népszerű, de a gyümölccsel töltött is nagy népszerűségnek örvend a család körében. A tésztába porélesztőt használtam, de nem vettem észre különbséget. Miután megsült, porcukorral meghintettem, és kész is volt a tálalásra.

90 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Szükségünk lesz (16 db bukta):

400 g
rétesliszt
4 db
tojássárga
40 g
kristálycukor
1 csomag
szárított élesztő
140 ml
langyos tej
60 g
puha vaj
1 db
citrom reszelt héja
csipet só
kb. 50 g
vaj kenéshez

Mákos töltelék:

100 g
darált mák
200 ml
tej
50 g
kristálycukor

Túrós töltelék:

300 g
zsíros túró
2 csomag
vaníliacukor
1 db
tojássárga
2 ev. kanál
porcukor
reszelt citromhéj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tészta száraz hozzávalóit tálba tesszük, elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgát, a vajat és a langyos tejet, majd tésztává dolgozzuk. Lefedjük és legalább fél órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, 0,5 cm vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra formázzuk, majd 16 négyzetre vágjuk. Ezek közepére kerül rá a töltelék.
  3. A mákos töltelékhez a darált mákot forró tejjel és cukorral alaposan elkeverjük. A túrós töltelékhez a hozzávalókat eldolgozzuk.
  4. A négyzeteket a szemközti csúcsoknál fogva becsomagoljuk, megformázzuk a buktákat, majd a csomagolt résszel lefelé kivajazott tepsibe tesszük.
  5. Fontos, hogy kisebb tepsit használjunk, hogy a bukták egymáshoz érjenek. További fél órát pihentetjük, puha vajjal megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már barnulni kezd (kb. 30 perc).
  6. Miután megsült, a tetejét porcukorral meghintjük.

Forrás: Pečené, varené s Ivou

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása