Túrós és mákos bukta

Nálam megszokás, hogy a buktát mindig kétféle töltelékkel készítem. A klasszikus lekvár mellett most a túrós és mákos változatot készítettem el. A diós is nagyon népszerű, de a gyümölccsel töltött is nagy népszerűségnek örvend a család körében. A tésztába porélesztőt használtam, de nem vettem észre különbséget. Miután megsült, porcukorral meghintettem, és kész is volt a tálalásra.

Hozzáadta:, 28.9.2020
Kategória: Főételek, Bukták, Édes főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós és mákos bukta

Hozzávalók

Szükségünk lesz (16 db bukta):
400 grétesliszt
4 dbtojássárga
40 gkristálycukor
1 csomagszárított élesztő
140 mllangyos tej
60 gpuha vaj
1 dbcitrom reszelt héja
csipet só
kb. 50 gvaj kenéshez
Mákos töltelék:
100 gdarált mák
200 mltej
50 gkristálycukor
Túrós töltelék:
300 gzsíros túró
2 csomagvaníliacukor
1 dbtojássárga
2 ev. kanálporcukor
reszelt citromhéj

Elkészítés menete

  1. A tészta száraz hozzávalóit tálba tesszük, elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgát, a vajat és a langyos tejet, majd tésztává dolgozzuk. Lefedjük és legalább fél órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, 0,5 cm vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra formázzuk, majd 16 négyzetre vágjuk. Ezek közepére kerül rá a töltelék.
  3. A mákos töltelékhez a darált mákot forró tejjel és cukorral alaposan elkeverjük. A túrós töltelékhez a hozzávalókat eldolgozzuk.
  4. A négyzeteket a szemközti csúcsoknál fogva becsomagoljuk, megformázzuk a buktákat, majd a csomagolt résszel lefelé kivajazott tepsibe tesszük.
  5. Fontos, hogy kisebb tepsit használjunk, hogy a bukták egymáshoz érjenek. További fél órát pihentetjük, puha vajjal megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Akkor jó, ha a teteje már barnulni kezd (kb. 30 perc).
  6. Miután megsült, a tetejét porcukorral meghintjük.

Forrás: Pečené, varené s Ivou