Túrós kalács

Túrós kalács, pusztakalács, kalács kelesztés nélkül... Csomó elnevezés, mégis ugyanazt takarja. Mi ezt a pompás túrós kalácsot nemcsak húsvétkor, hanem elég gyakran, szinte kéthetente elkészítjük. Önmagában is nagyon finom, de anyukám például vajjal és lekvárral is megkeni. A gyerekek egy bögre tejjel vagy kakaóval egyenesen imádják, én pedig forrón szeretem a legjobban. Szerző: Rebeka

Hozzáadta:, 17.5.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények, Húsvét, Túrós édességek, sütemények, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós kalács

Hozzávalók

250 gtúró (zsíros)
500 gbúzafinomliszt
2 dbtojás
1/2 kv. kanál
1 dbcitrom reszelt héja és leve
3 ev. kanálrum
140 gvaj
120 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
1 csomagsütőpor
mazsola
mandulaszirom

Elkészítés menete

  1. A puha vajat a cukorral habosra verjük. Hozzáadunk 1 tojást, a citrom reszelt héját és levét, a rumot és a túrót, eldolgozzuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, átszitáljuk, majd hozzáadjuk az előző keverékhez.
  3. Végük belekeverjük a mazsolát.
  4. A tésztából cipót formázunk, megkenjük a felvert tojással, mandulaszirommal megszórjuk, 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
  5. A tésztát kb. 50 percig sütjük. Érdemes tűtesztet végezni és meggyőződni arról, hogy megsült-e.