Túrós-kapros sós torta

Egy különleges túrós-kapros sós torta kísérletezni vágyók számára. Ízvilágban hasonlít a kapros-túrós lepényhez, a csirkének és a rétegezésnek köszönhetően viszont egészen más, mégis rendkívül finom ízvilágot kapunk. Friss. zsenge kaporral az igazi.

Hozzáadta:, 30.9.2016
Kategória: Előételek, falatkák, Torták
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Túrós-kapros sós torta

Hozzávalók

Tésztához:
250 mltej
2 ev. kanálcukor
1 dbfriss élesztő
125 gvaj
370 grétesliszt
½ kv. kanál
Töltelékhez:
250 gtúró
100 gújhagyma
1 csokorfriss kapor
200 gcsirkemell
100 greszelni való sajt
bors

Elkészítés menete

  1. A 100 ml langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A kovászt félretesszük, és megvárjuk, míg felfut.
  2. Egy nagyobb tálban beleszórjuk a lisztet és a sót, hozzáöntjük a felolvasztott vajat, a maradék tejet, végül a kovászt. Ezeket alaposan eldolgozzuk, és addig gyúrjuk, míg sima tésztát nem kapunk. Ha a tészta elkészült, egy kendővel lefedjük és hagyjuk, hogy megkeljen (meleg helyen körülbelül 1 óra alatt).
  3. A megkelt tésztát olyan formára nyújtjuk, amilyen a sütőformánk. A sütőformát sütőpapírral kibéleljük.
  4. Az újhagymát és a friss kaprot apróra vágjuk és rászórjuk a túróra. Alaposan elkeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A csirkemelleket ujjnyi vastag hasábokra vágjuk és forró olajon hirtelen megsütjük (hogy enyhe kéreg alakuljon ki rajta).
  5. A tésztát a sütőforma aljára rakjuk, és rákanalazzuk a túrós töltelék felét. Erre kerül a sült csirke, majd befedjük a maradék túrós töltelékkel. Megszórjuk a lereszelt sajttal és apróra vágott friss kaporral díszítjük.
  6. A tortát 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Jó étvágyat!