Túrós-kávés szelet

Hozzáadta: Alexa96, 28.3.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Pudingos receptek, Édes sütemények
Ha egy igazán luxussüteményre vágyok, akkor a túrós-kávés szelet egy remek választás. A puha és finom, kétszínű tészta ellenállhatatlan kávé illatot áraszt. Erre kerül az isteni túrós-vaníliás töltelék, a tetejét pedig a tejfölös-csokoládés öntet koronázza meg. Fantasztikus kompozíció, amire az egész család lecsap. Hidegen tálalom, miután az ízek összeértek és a túrós és csokis réteg alaposan megkötött. Ha elsősorban barátaimnak készítem összejövetelekre, akkor a tésztájába és a túrós krémbe is csempészek egy kis rumot, gyerekverzióban ezt elhagyom.
Hozzáadta: Alexa96, 28.3.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Pudingos receptek, Édes sütemények
ALAPANYAGOK
Tésztához (1 bögre = 250 ml):
Krémhez:
Öntethez:
- A tésztához a kakaón és kávén kívül minden hozzávalót egy tálba teszünk és alaposan eldolgozunk. Egy 25 x 35 cm-es tepsit kivajazunk, rétesliszttel beszórunk. A tészta felét beleöntjük a tepsibe. A maradék tésztához hozzáadjuk a kakaót és a kávét, majd elkeverjük. Ha a tészta túl sűrű, akkor pár evőkanál rummal szoktam hígítani :) A kakaós-kávés tésztát ráöntjük a világos tésztára, egy fakanállal pedig tetszés szerinti mintázatban elkeverjük. Ezzel a világos és kakaós-kávés tészta elkeveredik, és a sütés végén pompásan fog kinézni. A tésztát 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük, majd kihűtjük.
- A pudingot a csomagoláson szereplő útmutató szerint megfőzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a vajat. Ezután levesszük a tűzről és addig keverjük, amíg a vaj fel nem olvad. Belekeverjük a túrót, a rumot és sima állagú krémmé dolgozzuk. A krémet rákenjük a megsült tésztára és elsimítjuk.
- A csokoládét kisebb darabokra törjük és gőzfürdő felett, vagy akár mikrohullámú sütőben felolvasztjuk. Ezután rögtön belekeverjük a tejfölt és alaposan elkeverjük. Dolgozzunk gyorsan, mert a csokoládé nagyon hamar megköt. Az öntetet a túrós krém tetejére kenjük, majd az egész süteményt hűtőszekrénybe tesszük.
A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Nada Indruchovávak
Forrás: Vaření s Tomem