Túrós-kávés szelet

Ha egy igazán luxussüteményre vágyok, akkor a túrós-kávés szelet egy remek választás. A puha és finom, kétszínű tészta ellenállhatatlan kávé illatot áraszt. Erre kerül az isteni túrós-vaníliás töltelék, a tetejét pedig a tejfölös-csokoládés öntet koronázza meg. Fantasztikus kompozíció, amire az egész család lecsap. Hidegen tálalom, miután az ízek összeértek és a túrós és csokis réteg alaposan megkötött. Ha elsősorban barátaimnak készítem összejövetelekre, akkor a tésztájába és a túrós krémbe is csempészek egy kis rumot, gyerekverzióban ezt elhagyom.

Hozzáadta:, 28.3.2017
Kategória: Sütemények, Desszertek
Recept Túrós-kávés szelet

Hozzávalók

Tésztához (1 bögre = 250 ml):
2 bögrebúzafinomliszt
1 bögrekristálycukor
1 bögrelangyos tej
1/2 bögreolaj
2 dbtojás
1 csomagsütőpor
1 csomagvaníliacukor
2 ev. kanálkakaó
1 ev. kanálinstant kávé
Krémhez:
500 mltej
2 csomagvanília ízű pudingpor
4 ev. kanálkristálycukor
500 gtúró
125 gvaj
4 ev. kanálrum (elhagyható)
Öntethez:
2 doboztejföl (2 kisebb vagy 1 nagy)
150 gétcsokoládé

Elkészítés menete

  1. A tésztához a kakaón és kávén kívül minden hozzávalót egy tálba teszünk és alaposan eldolgozunk. Egy 25 x 35 cm-es tepsit kivajazunk, rétesliszttel beszórunk. A tészta felét beleöntjük a tepsibe. A maradék tésztához hozzáadjuk a kakaót és a kávét, majd elkeverjük. Ha a tészta túl sűrű, akkor pár evőkanál rummal szoktam hígítani :) A kakaós-kávés tésztát ráöntjük a világos tésztára, egy fakanállal pedig tetszés szerinti mintázatban elkeverjük. Ezzel a világos és kakaós-kávés tészta elkeveredik, és a sütés végén pompásan fog kinézni. A tésztát 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük, majd kihűtjük.
  2. A pudingot a csomagoláson szereplő útmutató szerint megfőzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a vajat. Ezután levesszük a tűzről és addig keverjük, amíg a vaj fel nem olvad. Belekeverjük a túrót, a rumot és sima állagú krémmé dolgozzuk. A krémet rákenjük a megsült tésztára és elsimítjuk.
  3. A csokoládét kisebb darabokra törjük és gőzfürdő felett, vagy akár mikrohullámú sütőben felolvasztjuk. Ezután rögtön belekeverjük a tejfölt és alaposan elkeverjük. Dolgozzunk gyorsan, mert a csokoládé nagyon hamar megköt. Az öntetet a túrós krém tetejére kenjük, majd az egész süteményt hűtőszekrénybe tesszük.

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Nada Indruchovávak

Forrás: Vaření s Tomem