Túrós krémes

Édesanyám tanulta ezt a receptet több mint 25 évvel azelőtt egy kolleganőjétől, azóta gyakran sütjük a családban. Ha még esetleg nem ismernék, ideje kipróbálni, csodálatos sütemény! Mivel a tésztája boltban vásárolt leveles tészta, az elkészítése sem bonyolult vagy megerőltető. A vaníliás-túrós krém valami mennyei, a tojásfehérjéből és porcukorból készült hab pedig könnyedséget kölcsönöz a fogásnak. Egy tepsi sosem elég, és nagyon gyorsan elfogy.

Hozzáadta:, 18.5.2017
Kategória: Sütemények, Desszertek
Recept Túrós krémes

Hozzávalók

Szükségünk lesz:Alap:
500 gleveles tészta
Túrós töltelék:
500 gkrémes túró (minél simább állagú)
6 dbtojássárgája
500 mltej
3 cs.vaníliapuding (3x37g)
100 mlolaj
porcukor ízlés szerint
Fehér réteg:
6 dbtojásfehérje
6 púpos evőkanálporcukor

Elkészítés menete

  1. A leveles tésztát megfelelő méretűre nyújtjuk, és áttesszük egy vajjal enyhén kikent tepsire, amelynek magasabb pereme van (40*29cm, 4 cm magas peremmel). Megpróbáljuk úgy kinyújtani a tésztát, hogy a széleit kicsit fel lehessen hajtani (legalább 1-2 centire). Előkészítjük a fészket a túrós töltelék számára. A töltelék minden összetevőjét összekeverjük és habosítjuk (nagyon híg lesz), majd ráöntjük a tésztára.Tipp: Sós torta lépésről lépésre, fotókkal
  2. 200 fokon kb. 20-25 percig sütjük, amíg a leveles tészta kilógó szélei el nem kezdenek rozsaszínre váltani (minden sütő máshogy süt, figyelni kell).
  3. Amíg sül a sütemény, keményre habot verünk a tojásfehérjéből, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és alaposan felverjük.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra
  4. Miután kivettük a tésztát a sütőből, óvatosan rákenjük a habot, és visszatesszük még sülni, hogy világosbarnává süljön a teteje (összesen kb. 30-35 percig sütjük). Csak akkor vágjuk fel, amikor már teljesen kihűlt, a legjobb hűtőből elővéve.
  5. A leveles tészta tulajdonképpen csak alapot biztosít a túrós tölteléknek, úgyhogy ne várjunk tőle többet. Az olajat akár ki is hagyhatjuk, ha zsíros túrót használtunk, már többször készítettem nélküle.Tipp: Fantasztikus pác extra omlós csirkemellhez 5 perc alatt

Forrás: Recepty z mojej kuchyne