Túrós-mákos szelet

A túrós-mákos szelet egyszerűen zseniális! Ízvilágban, állagban és textúrában is tökéletes finomság. A finom, édes mákos tésztára még a sütés előtt rákanalazzuk a könnyed túrós tölteléket, ami mindig más és más formában fog belesüppedni a tésztába. A legnagyobb elismerést a családtól kaptam, mindenki megdicsért, a nap végére pedig egy szelet sem maradt. Szerintem elég gyakran elkészítem! Szerző: Jaja79

Hozzáadta:, 27.4.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Pudingos receptek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós-mákos szelet

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojás
200 gvaj
180 gkristálycukor
2 csomagvaníliacukor
1/2 csomagsütőpor
200 grétesliszt
200 gdarált mák
100 mltej
2 ev. kanálrum
Túrós töltelék:
500 gtúró
200 gporcukor
1 csomagvaníliapuding
3 dbtojás
1 ev. kanálcitromlé
1 csomagvaníliacukor

Elkészítés menete

  1. Mákos tészta:
    A mákot a puha vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a kristály- és vaníliacukrot. Egyenként beledolgozzuk a tojást, mindegyik tojás után jó alaposan elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül a rumot és a tejet.
  2. A tésztát kivajazott és rétesliszttel vagy búzadarával beszórt tepsibe tesszük (28x38 cm-es tepsit használtam).
  3. Túrós töltelék:
    A túrót a porcukorral, vaníliacukorral, pudingporral és citromlével elkeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  4. A tepsiben lévő mákos tésztára nagyon óvatosan rákanalazzuk a túrós tölteléket – tényleg óvatosan dolgozzunk, ellenkező esetben a túrós töltelék a tepsi aljára esik. Ha netán ez megtörténik, az sem baj, az ízén nem fog változtatni.
  5. A töltelékkel megpakolt tésztát 170 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. A kész süteményt kihűtjük, porcukorral megszórjuk, felszeleteljük, tálaljuk. Jó étvágyat!