Túrós-ribizlis sütemény fahéjjal és dióval

Hozzáadta: TopPetra, 27.7.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Ribizli, Gyümölcs szerint, Édes sütemények, Túrós édességek, sütemények, Pudingos receptek
Egy újabb isteni ribizlis csodasütemény. Aki szereti a fanyar gyümölcsöket, annak a túrós-ribizlis sütemény fahéjjal és dióval szinte kötelező! Nemcsak a gyümölcs teszi különlegessé, hanem a dió és fahéj fantasztikus aromája, a lágy, vaníliás ízesítésű túrós töltelék, a tésztára kent fantasztikus ribizlilekvár, a végén pedig a csodás reszelt tésztaréteg! A tészta, töltelék és diós keverék elkészítése nagyon egyszerű, bárki megbirkózik vele.
Hozzáadta: TopPetra, 27.7.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Ribizli, Gyümölcs szerint, Édes sütemények, Túrós édességek, sütemények, Pudingos receptek
ALAPANYAGOK
Tészta:
Túrós töltelék:
Tetejére:
Szükségünk lesz még:
- Elkészítjük a tésztát: a lisztet a sütőporral és porcukorral elkeverjük, tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha margarint (ha nincs, vaj is megfelel), a tejfölt, tojást, citromhéjat, majd az egészből sima állagú tésztát dolgozunk. A tésztát két részre osztjuk, egy nagyobbra (kb. 2/3) és egy kisebbre. A nagyobb tésztaadagot hűtőszekrénybe tesszük, a nagyobbat pedig fóliába csomagoljuk és fagyasztóba tesszük.
- Ezután következik a túrós töltelék: a túrót, porcukrot, vaníliacukrot, citrom héját, tojássárgát és pudingport alaposan elkeverjük, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- Amikor a hűtőben a tészta már lehűlt, 30x40 cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk. Sodrófa segítségével átvisszük a tepsibe, amit előtte kivajaztunk és liszttel beszórtunk. A tésztát ribizlilekvárral megkenjük, majd megszórjuk a dió, cukor és fahéj keverékével. Mi szeretjük az aprított diót, de akár darált diót is használhatunk.
- A diós rétegre rákenjük a túrós tölteléket, a tetejét ribizlivel megszórjuk. A fagyasztóból kivesszük a tésztaadagot és ráreszeljük a ribizlis-túrós töltelék tetejére.
- 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Kihűtjük, porcukorral megszórjuk, felszeleteljük. Sütés után érdemes a süteményt pihentetni, mert így a felső reszelt tésztaréteg is megpuhul.
A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blažena Sadovskának