Túrós-sárgabarackos kuglóf

Vége a nyárnak, bizony már tombol az ősz, és ezzel együtt egy egész hétvégét szántam a takarításnak. A takarítás utolsó fázisa a konyha és az éléskamra kipucolása volt, és ekkor találtam rá két üveg sárgabarack kompótra. Sajnos a család nincs oda a sárgabarack kompótért, és akkor sem szeretik, ha husira teszem rá, sonkával és sajttal. Gondolkodtam, mégis hogy lehetne ezt felhasználni, végül elkészítettem ezt a pompás túrós-sárgabarackos kuglófot. Egyszerűen imádták! Már a „szépségével” is levettem őket a lábukról, ahogy a világos, a kakaós és a narancssárga rétegek váltogatják egymást. A vanília, a kakaó, az édes túró és a sárgabarack íze tökéletes harmóniában állt egymással. Biztos vagyok abban, hogy nem először készítettem nekik.

Recept Túrós-sárgabarackos kuglóf

Hozzávalók

Tészta:
300 gbúzafinomliszt
150 gkristálycukor
100 gvaj
300 mltej
1 csomagvaníliacukor
1 csomagsütőpor
2 ev. kanálkakaó
Töltelék:
250 gtúró
1 csomagvaníliacukor
3 ev. kanálkristálycukor
1/2 csomagvanília ízű pudingpor
sárgabarack

Elkészítés menete

  1. Először a töltelékkel kezdjük: a túrót a cukorral és a vaníliacukorral alaposan elkeverjük, majd beledolgozzuk a pudingport.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, a kristálycukrot, a vaníliacukrot, a tejet és a felolvasztott vajat. Jó alaposan eldolgozzuk, majd a tészta kb. 1/3-át egy másik tálba tesszük és belekeverjük a kakaót.
  3. A sütőformát kivajazzuk és zsemlemorzsával kiszárjuk. Az aljára kerül a világos tészta fele, erre kanalazzuk ár a kakaós tészta felét, erre kerül egy réteg sárgabarack, a barackot lefedjük a túrós töltelékkel, rátesszük a maradék kakaós tésztát, végül a maradék világos tésztát.
  4. A kuglófot 180 fokon 50 percig sütjük.
  5. Miután megsült, kihűtjük, tálalás előtt pedig porcukorral megszórjuk.