Túrós táska nagymamám konyhájából

Ez a recept szerintem legalább 50 éves. Már kiskoromban is nagyon sokat készítette nagymamám, és szerencsére anyukám és én is megtanultuk az elkészítését. Az alapja a klasszikus, puha kelt tészta, amit megtöltünk az édes túrós töltelékkel. Én mazsolát is tettem bele, de ez elhagyható, esetleg még rummal is feldobható – ízlés dolga. A megsült finom táskákat még porcukorral lehet megszórni, és kész is a tálalásra. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 1.10.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós táska nagymamám konyhájából

Hozzávalók

Tészta:
300 gbúzafinomliszt
300 grétesliszt
65 gkristálycukor
1/2 kockaélesztő
2,5-3 dl tej
1 dbtojás
60 gvaj
csipet só
Túrós töltelék:
300 gtúró
1 dbtojás
ízlés szerint cukor
1 csomagvaníliacukor
citromhéj
mazsola
Szükségünk lesz még:
kevés tejjel elkevert tojássárga kenéshez

Elkészítés menete

  1. A lisztet átszitáljuk, a vajat felolvasztjuk. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és egy kanál cukrot keverünk hozzá. Felfuttatjuk, elkeverjük a tészta hozzávalóival és tészta állagúra gyúrjuk. Lefedjük és egy órát kelesztjük.
  2. A túrós töltelék hozzávalóit elkeverjük.
  3. A megkelt tésztát kinyújtjuk, felkockázzuk, a kis négyzeteket pedig megtöltjük a túrós töltelékkel. Nekem ebből a mennyiségből 16 db kis kocka készült.
  4. Megformázzuk a kis táskákat. Kivajazott tepsibe tesszük őket, 20 percig pihentetjük, majd megkenjük őket a tejjel elkevert tojássárgával.
  5. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghinthetjük.