Túrós táskák kelesztés nélkül

Ha egy kicsit szeretnénk az idővel spórolni, de szeretjük a kelt tésztás édességeket, akkor bizony érdemes kipróbálni a kelesztés nélkül készült túrós táskákat. A tészta elkészítése végtelenül egyszerű: élesztőt felfuttatjuk, a hozzávalókkal tészta állagúra dolgozzuk. Mivel nem kell keleszteni, így rögtön a nyújtás után felszeleteljük (négyzet alakúra) és megtöltjük a finom túrós töltelékkel. Mivel a család nem szereti a mazsolát, így ezt kihagytam, de ha anyukám érkezik, neki mindig mazsolával csinálom. A táskákat behajtogatjuk, tojással megkenjük, édes morzsával megszórjuk, készre sütjük, majd még amíg forró, kevés rummal meglocsoljuk. Fenséges!

Hozzáadta:, 18.8.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Túrós táskák kelesztés nélkül

Hozzávalók

Tészta:
100 mllangyos tej
42 gélesztő
3 ev. kanálkristálycukor
250 gpuha vaj
2 dbnagyobb tojás
500 gfinomliszt
1 csomagsütőpor
1/2 kv. kanál
tojás kenéshez
Töltelék:
500 glágy túró
1 dbtojássárga
1 csomagvaníliacukor
ízlés szerint porcukor
2 ev. kanálrum
mazsola (elhagyható)
Morzsa:
6 ev. kanálrétesliszt
6 ev. kanálporcukor
30 gpuha vaj

Elkészítés menete

  1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kanál cukrot és egy kanál finomlisztet, elkeverjük és felfuttatjuk.
  2. A vajat a maradék cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sóval és sütőporral elkevert lisztet.
  3. Sima állagú tésztává gyúrjuk. A tészta nem ragad, majd miután elkészült, kelesztés nélkül két részre osztjuk.
  4. A tésztaadagokat fél centi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra vágjuk. Azért osztottam két részre, mert szerintem így könnyeb nyújtani.
  5. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd minden egyes kis négyzet közepére egy kanál tölteléket teszünk. A sarkakat ráhajtjuk a töltelékre – mindig kettesével, két szemköztit egyszerre – megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a morzsával (hozzávalókat eldolgozzuk), majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.
  6. A még forró táskákat rummal meglocsoljuk.