A 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazzuk, az oldalát is, majd sütőpapírral kibéleljük.
A kekszet porrá zúzzuk, olvasztott vajjal elkeverjük. Ezzel béleljük ki a tortaformát, az oldalát is.
A krémhez a túrót kézi robotgéppel krémessé dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a kristálycukrot, a vaníliarúd kikapart belét. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Alaposan eldolgozzuk, majd egyenként a tojásokkal is. Az áfonyát kézzel forgatjuk bele.
Rátesszük a kekszes alapra, 140 fokon 70 percig sütjük.
A sütő ajtaját kb. 20 cm-es rést hagyva lenyitjuk, a sütit pedig így 2 órát pihentetjük. Ezután 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A gyümölcsös öntethez 125 g gyümölcsöt, kristálycukrot, vaníliacukrot és a vaníliarúd belét edénybe tesszük, hozzáadjuk a 2 evőkanál vizet. Felforraljuk, 5 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a maradék gyümölcsöt. Ismét felforraljuk, majd 2 evőkanál vízben feloldott keményítővel sűrítjük.
A már kissé kihűlt gyümölcsös öntetet rálocsoljuk a sajttorta tetejére. Kihűtjük, tálaljuk.