Uborkasaláta télire

A csemegeuborka szezonjában bizony a befőzés sok esetben elkerülhetetlen, de szerintem megállapodhatunk abban, hogy megéri a fáradozást! Nemcsak csemegeuborkát rakok el télire, hanem a számomra annyira kedves uborkasalátát is. Mindenki másképp szereti, én az uborkát szeletelés helyett lereszelem, és ezt keverem el a hagymával, fokhagymával, ecettel, kaporral, cukorral, sóval és borssal. A receptben megadott mennyiségek irányadók, érdemes kóstolgatni, saját ízvilágnak megfelelően ízesíteni. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 31.7.2019
Kategória: Lekvárok, befőttek, Savanyúságok, sós mártások
Előkészítési idő:
Recept Uborkasaláta télire

Hozzávalók

2 kguborka
300 gvöröshagyma
3 gerezdfokhagyma
3 ev. kanálecet
3 ev. kanálaprított, friss kapor
2 ev. kanálkristálycukor
2 kv. kanál
csipet őrölt bors

Elkészítés menete

  1. Az uborkát hideg vízbe áztatjuk, legalább 10 percre, majd jó alaposan megmossuk, megszárítjuk. Én kis kefével mentem végig minden egyes uborkán.
  2. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát is kockázzuk.
  3. A vöröshagymát és fokhagymát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt uborkát, az ecetet (12%-os), az aprított kaprot, cukrot, sót és borsot.
  4. Jó alaposan elkeverjük és fél órát pihentetjük. Fél óra után ismét jó alaposan elkeverjük, majd a levével együtt steril, száraz üvegekbe töltjük.
  5. Az üvegeket jó szorosan lezárjuk, nagyobb edénybe tesszük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy félig lepje el az üvegeket, felforraljuk, 10 perc után a lángot lekapcsoljuk.
  6. Az üvegeket kivesszük, leellenőrizzük a kupakot, fejjel lefelé fordítjuk, konyharuhával vagy nagyobb kendővel lefedjük és kihűtjük.