Újévi lencseleves

Hát ahány ház, annyi szokás! És ez igaz az újévi lencsére is! Legyen szó főzelékről, salátáról, vagy akár lencselevesről, mindenki másképp csinálja. Nálunk az újévi lencseleves készül az év első napjára, ráadásul nagyon egyszerűen, csupa házias alapanyagból. Beáztatott lencse, sárgarépa, zsíron pirított vöröshagyma, finom pikáns kolbász, zúzott fokhagyma, babérlevél, só, bors, ecet, bors, sűrítőanyagnak finomliszt... Szerző: Rebeka

Hozzáadta:, 30.12.2019
Kategória: Levesek, Ünnepek, Szilveszter és Újév
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Újévi lencseleves

Hozzávalók

200 glencse
1 dbsárgarépa
1 szárpikáns kolbász
1 dbvöröshagyma
1 gerezdfokhagyma
1 kv. kanálmajoránna
1 ev. kanálzsír
ízlés szerint só, őrölt bors
1 ev. kanálecet (10%)
1 kv. kanálcukor
1 ev. kanálliszt
babérlevél

Elkészítés menete

  1. A lencsét lehetőség szerinte egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a felesleges levet leöntjük és párszor átmossuk, majd edénybe tesszük és annyi vízzel felöntjük, ami ellepi, sőt, kb. 1 cm-rel felette van.
  2. Hozzáadjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a felkarikázott vagy felkockázott kolbászt, a megmosott, meghámozott és felkarikázott sárgarépát, majd addig főzzük, amíg a zöldségek már majdnem puhák.
  3. Ezután sózzuk, borsozzuk, ecettel (óvatosan, inkább kevesebbet, majd ízlés szerint növeljük a mennyiséget) és cukorral ízesítjük. Az ízek harmóniáját mi állítjuk be, mert mindenki más arányban szereti a sósat, édeset és savanyút.
  4. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk és s zsíron megpirítjuk. Ezt is hozzáadjuk a levesünkhöz.
  5. Utolsó lépésben belekeverjük egy kevés vízben és leves levében csomómentesre kevert lisztet. Pár pillanatikg együtt főzzük. Tálalás előtt petrezselyemzölddel megszórhatjuk.

Blogom: Vaření s Tomem