Univerzális kelt tészta

Az univerzális kelt tészta egy olyan, a konyhámban használt alap recept, amit sós és édes ételek elkészítéséhez is használok. A recept nagyon egyszerű, és ebből készítem a pizzát, a fánkot, az aranygaluskát… Néha egy kicsit variálok a hozzávalókon, de az alap recept nem változik. Adható hozzá rumaroma, reszelt citromhéj, több cukor, de még fahéj is. A tésztát lehet kicsit keményebbre is készíteni, ilyenkor egyszerűen növeljük a liszt mennyiségét, a kapott tészta pedig alkalmas arra is, hogy befonjuk. Ki mit szeret.

Hozzáadta:, 12.3.2017
Kategória: Desszertek, Főételek, Sütemények
Recept Univerzális kelt tészta

Hozzávalók

Szükségünk lesz (1 bögre=250 ml):
1 bögrenatúr joghurt
1/2 bögrenövényi olaj
1 csomagszárított élesztő
1 kv. kanál
1 ev. kanálkristálycukor
3 bögrerétesliszt

Elkészítés menete

  1. A joghurtot az olajjal elkeverjük, majd alacsony lángon langyosra melegítjük. Beledolgozzuk a sóval, cukorral és élesztővel elkevert lisztet. Csomómentes tésztát készítünk, majd egy kendővel letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  2. A tésztát sós és édes ételek elkészítéséhez is használom. Ha kalácsot vagy fánkot készítek belőle, akkor kicsit több cukrot adok hozzá.

Forrás: Vk