Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.

Hozzáadta: TopPetra, 1.3.2019
Kategória: Főételek, Péksütemények, Édes főételek, Bukták, Gombócok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
KÜLDÖTT KÉPEK
A kelt tészta bizony kelt tészta, megvan a maga varázsa, és számos finomság készíthető belőle. Ezért is nevezem ezt a kelt tésztát univerzálisnak, mert sült töltött buktán, párolt gőzgombócon, aranygaluskán kívül egyéb töltött édességek és tekercsek alapanyaga is egyben. Érdemes nagy adagot készíteni, mert nemcsak finom, hanem a tészta még másnap is puha marad. Szerző: Triniti
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 1.3.2019
Kategória: Főételek, Péksütemények, Édes főételek, Bukták, Gombócok, Kelt tészta, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
42 gfriss élesztő
1 kgrétesliszt
750 mltej
125 gvaj
1 dbtojás
5 ev. kanálkristálycukor
csipet só
- Egy kevés tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
- A többi hozzávalót nagyobb tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát legalább egy órát kelesztjük (vagy amíg duplájára nem dagad).
- Miután a tészta megkelt, lisztes felületen folytatjuk a munkát. Na, innét mi döntjük el, mi legyen belőle: töltött bukta jobbnál jobb töltelékekkel, vagy éppen pompás aranygaluska, jó sok dióval és mákkal. Én legutóbb buktát készítettem. A tésztát kinyújtottam, négyzetekre vágtam, megtöltöttem a lekvárral, becsomagoltam, jó szorosan egymás mellé tettem. 200 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
- Akár párolt gombócokat is készíthetünk. A megtöltött négyzetekből gombócot formázunk, amit gőz fölött készre párolunk.
- Aranygaluska esetében kis adagokat szaggatunk ki a tésztából, amiket olajos kézzel megformázunk, cukros dióba forgatunk, kikent tepsibe teszünk.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS