Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.

Recept Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.
KÜLDÖTT KÉPEK

A kelt tészta bizony kelt tészta, megvan a maga varázsa, és számos finomság készíthető belőle. Ezért is nevezem ezt a kelt tésztát univerzálisnak, mert sült töltött buktán, párolt gőzgombócon, aranygaluskán kívül egyéb töltött édességek és tekercsek alapanyaga is egyben. Érdemes nagy adagot készíteni, mert nemcsak finom, hanem a tészta még másnap is puha marad. Szerző: Triniti

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

42 gfriss élesztő
1 kgrétesliszt
750 mltej
125 gvaj
1 dbtojás
5 ev. kanálkristálycukor
csipet só

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Egy kevés tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót nagyobb tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát legalább egy órát kelesztjük (vagy amíg duplájára nem dagad).
  3. Miután a tészta megkelt, lisztes felületen folytatjuk a munkát. Na, innét mi döntjük el, mi legyen belőle: töltött bukta jobbnál jobb töltelékekkel, vagy éppen pompás aranygaluska, jó sok dióval és mákkal. Én legutóbb buktát készítettem. A tésztát kinyújtottam, négyzetekre vágtam, megtöltöttem a lekvárral, becsomagoltam, jó szorosan egymás mellé tettem. 200 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
  4. Akár párolt gombócokat is készíthetünk. A megtöltött négyzetekből gombócot formázunk, amit gőz fölött készre párolunk.
  5. Aranygaluska esetében kis adagokat szaggatunk ki a tésztából, amiket olajos kézzel megformázunk, cukros dióba forgatunk, kikent tepsibe teszünk.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás