TopReceptek.hu Édes főételek Bukta Aranygaluska Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.
Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.
Recept Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   1.3.2019

Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.

A kelt tészta bizony kelt tészta, megvan a maga varázsa, és számos finomság készíthető belőle. Ezért is nevezem ezt a kelt tésztát univerzálisnak, mert sült töltött buktán, párolt gőzgombócon, aranygaluskán kívül egyéb töltött édességek és tekercsek alapanyaga is egyben. Érdemes nagy adagot készíteni, mert nemcsak finom, hanem a tészta még másnap is puha marad. Szerző: Triniti

95 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
42 g
friss élesztő
1 kg
rétesliszt
750 ml
tej
125 g
vaj
1 db
tojás
5 ev. kanál
kristálycukor
csipet só
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy kevés tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót nagyobb tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát legalább egy órát kelesztjük (vagy amíg duplájára nem dagad).
  3. Miután a tészta megkelt, lisztes felületen folytatjuk a munkát. Na, innét mi döntjük el, mi legyen belőle: töltött bukta jobbnál jobb töltelékekkel, vagy éppen pompás aranygaluska, jó sok dióval és mákkal. Én legutóbb buktát készítettem. A tésztát kinyújtottam, négyzetekre vágtam, megtöltöttem a lekvárral, becsomagoltam, jó szorosan egymás mellé tettem. 200 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
  4. Akár párolt gombócokat is készíthetünk. A megtöltött négyzetekből gombócot formázunk, amit gőz fölött készre párolunk.
  5. Aranygaluska esetében kis adagokat szaggatunk ki a tésztából, amiket olajos kézzel megformázunk, cukros dióba forgatunk, kikent tepsibe teszünk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása