Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.

A kelt tészta bizony kelt tészta, megvan a maga varázsa, és számos finomság készíthető belőle. Ezért is nevezem ezt a kelt tésztát univerzálisnak, mert sült töltött buktán, párolt gőzgombócon, aranygaluskán kívül egyéb töltött édességek és tekercsek alapanyaga is egyben. Érdemes nagy adagot készíteni, mert nemcsak finom, hanem a tészta még másnap is puha marad. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 1.3.2019
Kategória: Főételek, Péksütemények, Édes főételek, Kelt tészta, Bukták, Hús nélkül, Gombócok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Univerzális kelt tészta sült és párolt buktához, aranygaluskához. Ráadásul még másnap is puha marad.

Hozzávalók

42 gfriss élesztő
1 kgrétesliszt
750 mltej
125 gvaj
1 dbtojás
5 ev. kanálkristálycukor
csipet só

Elkészítés menete

  1. Egy kevés tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót nagyobb tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát legalább egy órát kelesztjük (vagy amíg duplájára nem dagad).
  3. Miután a tészta megkelt, lisztes felületen folytatjuk a munkát. Na, innét mi döntjük el, mi legyen belőle: töltött bukta jobbnál jobb töltelékekkel, vagy éppen pompás aranygaluska, jó sok dióval és mákkal. Én legutóbb buktát készítettem. A tésztát kinyújtottam, négyzetekre vágtam, megtöltöttem a lekvárral, becsomagoltam, jó szorosan egymás mellé tettem. 200 fokon 20 perc alatt készre sütöttem.
  4. Akár párolt gombócokat is készíthetünk. A megtöltött négyzetekből gombócot formázunk, amit gőz fölött készre párolunk.
  5. Aranygaluska esetében kis adagokat szaggatunk ki a tésztából, amiket olajos kézzel megformázunk, cukros dióba forgatunk, kikent tepsibe teszünk.