Univerzális kelt tészta – szinte kifut a tálból

Recept Univerzális kelt tészta – szinte kifut a tálból

Hozzáadta: TopPetra, 8.5.2022

Kategória: Kelt tészta, Tészták

KÜLDÖTT KÉPEK

Én ebből a tésztából készítem az édességeket és a sós finomságokat is. A tésztájába kevesebb vagy több cukrot is. Attól függ, édes vagy sós a kívánt végeredmény. Szerző: Marta

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 8.5.2022

Kategória: Kelt tészta, Tészták

Előkészítés:

ALAPANYAGOK

1 kgrétesliszt
1 kockaélesztő
700 mllangyos tej
1 dbtojás
40 mlolaj
3 evőkanálkristálycukor
1 kávéskanál

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Minden hozzávalót nagyjából azonos hőmérsékleten kell használni – a tej legyen langyos, a tojás se legyen nagyon hideg. Az élesztőt 100 ml langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kanál cukrot, egy kanál lisztet. Elkeverjük, az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót, ráöntjük az élesztőt, a langyos tejben elkevert tojást, végül az olaj is belekerül.
  3. Sima állagú tésztává gyúrjuk. Amikor a tészta már elválik az edénytől, tetejét liszttel meghintjük, lefedjük, meleg helyen pedig legalább egy-két órát kelesztjük.
  4. Kelesztés közben én néha fakanállal kicsit átdolgozom a tésztát. Amikor már kellően megkelt a tészta (kétszeresére kelt), használhatjuk is a kedvenc édességhez vagy sós fogáshoz.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás