Univerzális kelt tészta – szinte kifut a tálból
Én ebből a tésztából készítem az édességeket és a sós finomságokat is. A tésztájába kevesebb vagy több cukrot is. Attól függ, édes vagy sós a kívánt végeredmény. Szerző: Marta
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 8.5.2022
Kategória: Kelt tészta, Tészták
Előkészítés:
ALAPANYAGOK
1 kgrétesliszt
1 kockaélesztő
700 mllangyos tej
1 dbtojás
40 mlolaj
3 evőkanálkristálycukor
1 kávéskanálsó
- Minden hozzávalót nagyjából azonos hőmérsékleten kell használni – a tej legyen langyos, a tojás se legyen nagyon hideg. Az élesztőt 100 ml langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kanál cukrot, egy kanál lisztet. Elkeverjük, az élesztőt felfuttatjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót, ráöntjük az élesztőt, a langyos tejben elkevert tojást, végül az olaj is belekerül.
- Sima állagú tésztává gyúrjuk. Amikor a tészta már elválik az edénytől, tetejét liszttel meghintjük, lefedjük, meleg helyen pedig legalább egy-két órát kelesztjük.
- Kelesztés közben én néha fakanállal kicsit átdolgozom a tésztát. Amikor már kellően megkelt a tészta (kétszeresére kelt), használhatjuk is a kedvenc édességhez vagy sós fogáshoz.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Univerzální kynuté těsto, které samo utíká z mísy.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Hefeteig, der super aufgeht (Grundrezept) an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS