TopReceptek.hu Tészták Kelt tészta Univerzális kelt tészta – szinte kifut a tálból
Univerzális kelt tészta – szinte kifut a tálból
Recept Univerzális kelt tészta – szinte kifut a tálból
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   8.5.2022

Univerzális kelt tészta – szinte kifut a tálból

Én ebből a tésztából készítem az édességeket és a sós finomságokat is. A tésztájába kevesebb vagy több cukrot is. Attól függ, édes vagy sós a kívánt végeredmény. Szerző: Marta

25 perc
Elkészítés
Alapanyagok
1 kg
rétesliszt
1 kocka
élesztő
700 ml
langyos tej
1 db
tojás
40 ml
olaj
3 evőkanál
kristálycukor
1 kávéskanál
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Minden hozzávalót nagyjából azonos hőmérsékleten kell használni – a tej legyen langyos, a tojás se legyen nagyon hideg. Az élesztőt 100 ml langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kanál cukrot, egy kanál lisztet. Elkeverjük, az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót, ráöntjük az élesztőt, a langyos tejben elkevert tojást, végül az olaj is belekerül.
  3. Sima állagú tésztává gyúrjuk. Amikor a tészta már elválik az edénytől, tetejét liszttel meghintjük, lefedjük, meleg helyen pedig legalább egy-két órát kelesztjük.
  4. Kelesztés közben én néha fakanállal kicsit átdolgozom a tésztát. Amikor már kellően megkelt a tészta (kétszeresére kelt), használhatjuk is a kedvenc édességhez vagy sós fogáshoz.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása