Univerzális tészta süteményekhez, péksüteményekhez, az egész családnak

A sütemények és péksütemények alapja a jó tészta, és bizony sokszor előfordul, hogy a tészta ragad, nehéz, tömör, túl híg, sokáig kell keleszteni, vagy egyszerűen nehéz vele dolgozni. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor érdemes kipróbálni ezt az univerzális tészta receptet süteményekhez, péksüteményekhez. A vajtól rendkívül puha lesz, és édes és sós péksütemények elkészítéséhez is tökéletes. Készíthetünk belőle kifliket, édes és sós tekercseket, cipókat, töltött batyukat. Ha sós étel a célunk, akkor a cukor mennyiségét egész egyszerűen csökkentjük.

Hozzáadta:, 27.8.2017
Kategória: Péksütemények, Tippek és trükkök
Recept Univerzális tészta süteményekhez, péksüteményekhez, az egész családnak

Hozzávalók

1 bögremeleg tej
2 ev. kanálkristálycukor
2 kv. kanálélesztőpor
500 gbúzafinomliszt
200 gvaj
2 dbtojás

Elkészítés menete

  1. A tej egy kis részét pohárba öntjük, belekeverjük az élesztőt egy kávéskanálnyi cukrot, majd megvárjuk, míg felfut.
  2. A többi hozzávalót egy tálba tesszük (ügyeljünk arra, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebb vele dolgozni), hozzáöntjük a kovászt, és sima állagú tésztát gyúrunk.
  3. A tésztát hűtőszekrénybe tesszük (itt akár két napig is eláll, semmi baja nem lesz), legalább fé órára, és ezután már dolgozhatunk is vele.
  4. Különböző alakúra formázhatjuk, majd a kész tésztakupacokat 160 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
  5. A tészta sütemények, kiflik, cipók, kenyér, akár perecek alapanyaga is lehet (ha sós péksüteményt készítünk, akkor a cukor mennyiségét csökkentjük – csupán a kovászhoz kell).

Forrás: Vk