Univerzális tészta süteményekhez, péksüteményekhez, az egész családnak
A sütemények és péksütemények alapja a jó tészta, és bizony sokszor előfordul, hogy a tészta ragad, nehéz, tömör, túl híg, sokáig kell keleszteni, vagy egyszerűen nehéz vele dolgozni. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor érdemes kipróbálni ezt az univerzális tészta receptet süteményekhez, péksüteményekhez. A vajtól rendkívül puha lesz, és édes és sós péksütemények elkészítéséhez is tökéletes. Készíthetünk belőle kifliket, édes és sós tekercseket, cipókat, töltött batyukat. Ha sós étel a célunk, akkor a cukor mennyiségét egész egyszerűen csökkentjük.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Alexa96, 27.8.2017
Kategória: Péksütemények, Tippek és trükkök
ALAPANYAGOK
1 bögremeleg tej
2 ev. kanálkristálycukor
2 kv. kanálélesztőpor
500 gbúzafinomliszt
200 gvaj
2 dbtojás
- A tej egy kis részét pohárba öntjük, belekeverjük az élesztőt egy kávéskanálnyi cukrot, majd megvárjuk, míg felfut.
- A többi hozzávalót egy tálba tesszük (ügyeljünk arra, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, így könnyebb vele dolgozni), hozzáöntjük a kovászt, és sima állagú tésztát gyúrunk.
- A tésztát hűtőszekrénybe tesszük (itt akár két napig is eláll, semmi baja nem lesz), legalább fé órára, és ezután már dolgozhatunk is vele.
- Különböző alakúra formázhatjuk, majd a kész tésztakupacokat 160 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.
- A tészta sütemények, kiflik, cipók, kenyér, akár perecek alapanyaga is lehet (ha sós péksüteményt készítünk, akkor a cukor mennyiségét csökkentjük – csupán a kovászhoz kell).
Forrás: Vk
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Univerzální těsto, ze kterého připravíte to nejlepší pečivo pro vaši rodinu.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Universeller Teig, aus dem ihr verschiedene Leckereien für eure Familie backen könnt an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS