Ünnepi almás szelet

Szerintem az alma az egyik legsokoldalúbb gyümölcs a konyhában, és ez a recept is ezt bizonyítja. Az ünnepi almás szelettel barátnőmet leptem meg az egyik látogatásom alkalmával, és az óta ahányszor megyek, mindig viszek neki egy tepsivel. A finom és puha tésztát nemcsak az almás töltelék, hanem a finom tejszínes-csokoládés réteg is ellenállhatatlanná teszi, mindez megkoronázva egy finom narancsos vékony zselatinréteggel. Pompás finomság, ami különösen kedvez alma imádóinak.

Hozzáadta:, 14.11.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Ünnepi almás szelet

Hozzávalók

Tészta:
150 gbúzafinomliszt
150 gporcukor
200 gdarált dió
1 csomagsütőpor
1 csomagvaníliacukor
4 dbtojás
100 golvasztott vaj
Almás töltelék:
1 kgkicsutkázott alma
2 csomagfahéjas cukor
2 csomagvaníliapuding
Sztracsatellás krém:
500 mlhabtejszín
250 gtúró
300 gnatúr joghurt
ízlés szerint cukor
100 gfőzőcsokoládé
Befejezéshez:
2 csomagzselatinpor (extra erős)
500 mlnarancslé

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, majd egy zsiradékkal kikent és liszttel beszórt, kb. 38x25 cm-es tepsibe öntjük és aranyszínűre sütjük (180 fokon).
  2. Az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, egy edénybe tesszük, megszórjuk a fahéjas cukorral és szétfőzzük. A szétfőtt almához hozzáadjuk a kevés vízben elkevert pudingport. Pár percig főzzük, kicsit kihűtjük és ráöntjük a kész tésztára, majd megvárjuk, míg megköt.
  3. A habtejszínből tejszínhabot készítünk, majd belekeverjük a túrót, joghurtot, ízlés szerint cukrot, végül a lereszelt csokoládét. A sztracsatellás krémet az almás rétegre kanalazzuk és elsimítjuk.
  4. Elkészítjük a zselatinos réteget: a zselatinport 500 ml narancslében elkeverjük, felforraljuk, és amint kissé lehűlt, ráöntjük a tejszínes krémre. A süteményt tejszínhabbal és reszelt csokoládéval díszítjük.