TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Ünnepi kalács mandulaszirommal
Ünnepi kalács mandulaszirommal
Recept Ünnepi kalács mandulaszirommal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   1.11.2021

Ünnepi kalács mandulaszirommal

Az ünnepi asztal süteménnyel, édességgel az igazi. Minden évben próbálok valami újat is kitalálni a nagy klasszikusok mellé, ez a mandulás foszlós kalács pedig egy ilyen újítás. A család szerintem a bejgli és linzer mellett biztos örülni fog neki. Szerző: Libuse

Alapanyagok

Tészta:

140 g
mazsola
100 g
kristálycukor
1 ev. kanál
reszelt citromhéj
1 csipet
5 db
tojássárga
50 g
élesztő
1 kg
búzafinomliszt
140 g
mandula
300 g
vaj
1 l
tej

Kenéshez:

1 db
tojás

Szóráshoz

2 csomag
mandulaszirom
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A puha vajat a liszttel elkeverjük. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk (kb. 1 dl), adunk hozzá egy kanál cukrot. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk. Beledolgozzuk a cukrot, tojássárgát, sót, a citrom héját, az aprított mandulát, mazsolát. Tésztává dolgozzuk, lefedjük, duplájára kelesztjük.
  2. A tésztát két vagy három részre osztjuk, ezekből hengereket készítünk, majd megformázzuk a kalácsot. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, 20 percig pihentetjük, felvert tojással megkenjük, mandulaszirommal meghintjük, 180 fokon aranyszínűre sütjük.
  3. Sütés közben érdemes ránézni, sütés közben akár alufóliával is lefedhetjük.
  4. Kihűtjük, porcukor és vaníliacukor keverékével megszórjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása