Ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából

Az ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából igazán méltó az ünnepekhez. A karácsony két kiváló ízvilágát, a diót és mákot rejti magában, puha tésztalapok közt, mindezt megbolondítva egy réteg mazsolás túróval, valamint szilvalekvárral. Én szeretem házi kelt tésztából készíteni, szívesen készítem. Ha azonban nincs sok idő az előkészületekre, úgy ez a fogás akár leveles tésztából is elkészülhet.

Hozzáadta:, 2.11.2017
Kategória: Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Ünnepi karácsonyi réteges sütemény kelt tésztából

Hozzávalók

600 grétesliszt
300 mllangyos tej
210 gpuha vaj
270 gporcukor
30 gfriss élesztő
3 dbtojássárga
kevés reszelt citromhéj
csipet só
200 gdarált mák
400 mlforró tej
1 dbvaníliacukor
200 gszilvalekvár
250 glágy túró
50 gmazsola
180 gdarált dió
30 gzsemlemorzsa

Elkészítés menete

  1. Az élesztőből, 1 kv. kanál cukorból és 300 ml langyos tejből kovászt készítünk. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, kb. 120 g lágy vajat, 100 g porcukrot, 3 tojássárgát, szelet citromhéjat és csipet sót. Hozzáöntjük a kovászt, majd a hozzávalókból tésztát készítünk. Lefedjük és legalább egy órát kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket.
  2. A mákos tölteléket a darált mákból, 200 ml forró tejből, 120 g porcukorból, 10 g vajból, fél csomag vaníliacukorból és egy kevés reszelt citromhéjból készítjük.
  3. A lekvárt egy kevés reszelt citromhéjjal elkeverjük.
  4. A diós tölteléket a darált dióból, 200 ml forró tejből, 30 g zsemlemorzsából, 50 g porcukorból, ½ csomag vaníliacukorból és egy csipetnyi reszelt citromhéjból készítjük.
  5. A túrót egy kevés porcukorral, 80 g puha vajjal, mazsolával és vaníliacukorral elkeverjük.
  6. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk és mindegyikből cipót formálunk. 3 cipót kinyújtunk, a 4. cipóból majd a rácsokat készítjük. A kivajazott és liszttel beszórt tepsi aljára rátesszük az egyik tésztalapot, megkenjük a mákos töltelékkel. Lefedjük a második tésztalappal, megkenjük a diós töltelékkel. Lefedjük a harmadik tésztalappal, megkenjük a túrós töltelékkel. A negyedik cipóból kis hengereket formázunk, és rácsokat készítünk. A rácsok közt lévő négyzetekbe lekvárt kanalazunk. A süteményt 180 fokon kb. 45 percig sütjük.

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak,  Simonaszolnokinak