Ünnepi korongok rumos vajjal

Az ünnepi korongok rumos vajjal kis, falatnyi édes falatok, különböző tölteékkel, és közvetlenül a sütés után finom rumos vajjal megkenve. A meleg korongok magukba szívták a rumos vajat és finoman puhák maradtak. A korongokat a sütés után kristálycukor és vaníliacukor keverékébe forgattam. Ügyeltem arra, hogy a korongok ne legyenek túl melegek, és így a cukor sem olvadt rá. Tudom, hogy a sütemény elkészítése időigényes, de pompás eleme lehet akár a vasárnapi ünnepi asztalnak.

Hozzáadta:, 25.7.2017
Kategória: Sütemények, Desszertek
Recept Ünnepi korongok rumos vajjal

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
500 grétesliszt
600 gvaj
120 gkristálycukor
75 gélesztő
6 dbtojás sárgája
20 ev. kanáltej
1 csomagvaníliacukor
1 dbcitrom héja
Befejezéshez:
töltelék (túrós, mákos, almás, szilvás, esetleg diós)
vaj kenéshez
rum
kristálycukor és vaníliacukor beforgatáshoz

Elkészítés menete

  1. A lisztkupac tetejére rászórjuk a cukrot, majd egy mélyedést készítünk. Beleöntjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és egy csipet sót.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra
  2. Hozzáadjuk a felvágott puha vajat, majd beleöntjük a tejjel elkevert és felfuttatott élesztőt.
  3. Az egészet alaposan eldolgozzuk, egészen addig, amíg sima állagú tésztát nem kapunk.Tipp: 14 inspiráló húsvéti fogás - a legjobbak legjobbjai
  4. A tésztát hűtőbe tesszük, hogy ne keljen meg olyan gyorsan, mint pl. a buktánál.
  5. A hűtőből mindig egy kis adag tésztát veszünk ki, amiből kis golyót formázunk, majd a közepére rátesszük a tölteléket.Tipp: Fantasztikus pác extra omlós csirkemellhez 5 perc alatt
  6. A túrós töltelék tetejére rumba áztatott mazsolát tettem.
  7. A töltött korongokat szorosan egymás mellé vajjal kikent tepsibe tesszük.
  8. Sütés előtt olvasztott vajjal megkenjük a korongokat. 180-220 fokon megsütjük, mindenki a saját sütőjéhez igazodik.
  9. Miután megsült, rummal elkevert vajjal megkenjük, kendővel lefedjük és pár percig pihentetjük. A vajat szépen felveszi az édesség. Kicsit kihűtjük, majd beleforgatjuk a cukros keverékbe.