TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Legjobb desszertek Puncsos szelet Ünnepi puncsos szelet
Ünnepi puncsos szelet
Recept Ünnepi puncsos szelet
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   3.8.2019

Ünnepi puncsos szelet

Be kell vallanom, nem találom azt az igazi puncsos süteményt, amit gyerekkoromban a cukrászkádban ízleltem, kóstoltam. Azóta próbálkozok én is ezekkel a süteményekkel, és szerencsére azért akadnak olyan próbálkozások, melyek megközelítik ezeket az ízeket. Nekem az egyik kedvencem ez az ünnepi puncsos szelet. Persze lehet kritizálni, de nekem valamiért ez az összeállítás és színvilág jött be a legjobban. Szerző: Simona

55 perc
Elkészítés
60 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

15 db
tojás
21 ev. kanál
kristálycukor
21 ev. kanál
rétesliszt
6 ev. kanál
víz
1,5 csomag
sütőpor

Puncs:

200 ml
piros szirup (eper, málna...)
100 ml
víz
100 ml
rum
1 db
citrom leve
porcukor
piros ételfesték (gél)

Öntet:

250 g
porcukor
1 ev. kanál
forró víz
2 ev. kanál
citromlé
piros ételfesték (gél)

Szükségünk lesz még:

400 g
ribizlilekvár
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Összesen 3 piskótalapra van szükségünk, így a tészta hozzávalóinak harmadát használjuk, és a folyamatot háromszor ismételjük meg: az 5 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a 7 evőkanál cukrot, az 5 tojássárgát, 2 evőkanál vizet és a 7 evőkanál, fél csomag sütőporral elkevert lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 30 x 40 cm-es tepsibe öntjük, majd 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  2. Elkészítjük a puncsot: a szirupot, rumot, citrom levét alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vízzel elkevert ételfestéket.
  3. A meghűlt tésztalapokról lehúzzuk a sütőpapírt és a felső, sütés közben keletkezett kicsit keményebb réteget. Az első tésztalapot megkenjük a lekvárral, lefedjük a második tésztalappal, kicsit lenyomkodjuk, meglocsoljuk a puncsos öntettel, erre ismét egy réteg lekvár kerül, majd az utolsó piskótalap. Óvatosan lenyomjuk, majd legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Ezután locsoljuk meg az öntettel: az öntethez a porcukorhoz hozzáadjuk a forró vizet (ha lehet, felforralt, szinte forrásban lévő vizet), a citrom levét és az ételfestéket. Addig keverjük, amíg sima öntetet nem kapunk. Csokiöntettel díszíthetjük, miután az öntet megkötött.

 

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blazena Sladkovskanak

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása