Ünnepi puncsos szelet

Be kell vallanom, nem találom azt az igazi puncsos süteményt, amit gyerekkoromban a cukrászkádban ízleltem, kóstoltam. Azóta próbálkozok én is ezekkel a süteményekkel, és szerencsére azért akadnak olyan próbálkozások, melyek megközelítik ezeket az ízeket. Nekem az egyik kedvencem ez az ünnepi puncsos szelet. Persze lehet kritizálni, de nekem valamiért ez az összeállítás és színvilág jött be a legjobban. Szerző: Simona

Hozzáadta:, 3.8.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Ünnepi puncsos szelet

Hozzávalók

Tészta:
15 dbtojás
21 ev. kanálkristálycukor
21 ev. kanálrétesliszt
6 ev. kanálvíz
1,5 csomagsütőpor
Puncs:
200 mlpiros szirup (eper, málna...)
100 mlvíz
100 mlrum
1 dbcitrom leve
porcukor
piros ételfesték (gél)
Öntet:
250 gporcukor
1 ev. kanálforró víz
2 ev. kanálcitromlé
piros ételfesték (gél)
Szükségünk lesz még:
400 gribizlilekvár

Elkészítés menete

  1. Összesen 3 piskótalapra van szükségünk, így a tészta hozzávalóinak harmadát használjuk, és a folyamatot háromszor ismételjük meg: az 5 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a 7 evőkanál cukrot, az 5 tojássárgát, 2 evőkanál vizet és a 7 evőkanál, fél csomag sütőporral elkevert lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 30 x 40 cm-es tepsibe öntjük, majd 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  2. Elkészítjük a puncsot: a szirupot, rumot, citrom levét alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vízzel elkevert ételfestéket.
  3. A meghűlt tésztalapokról lehúzzuk a sütőpapírt és a felső, sütés közben keletkezett kicsit keményebb réteget. Az első tésztalapot megkenjük a lekvárral, lefedjük a második tésztalappal, kicsit lenyomkodjuk, meglocsoljuk a puncsos öntettel, erre ismét egy réteg lekvár kerül, majd az utolsó piskótalap. Óvatosan lenyomjuk, majd legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  4. Ezután locsoljuk meg az öntettel: az öntethez a porcukorhoz hozzáadjuk a forró vizet (ha lehet, felforralt, szinte forrásban lévő vizet), a citrom levét és az ételfestéket. Addig keverjük, amíg sima öntetet nem kapunk. Csokiöntettel díszíthetjük, miután az öntet megkötött.

 

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Blazena Sladkovskanak