Ünnepi sütemény

Egy nagy családi ünnepségre készültem, és a nővérem kért meg, hogy készítsem el ezeket az isteni ünnepi sütiket. Mivel nagy a család, jó sok korongot csináltam, közel 250 darabot, de nagyon gyorsan elfogytak, és annyi sem maradt, hogy a vendégeknek 1-1 darabot csomagoljunk. Ennyi süti elkészítése időigényes feladat, el kell ismerni, de megéri a fáradozást. Három töltelékkel készítettem: mákossal, dióssal és túróssal, de ezeket lehet változtatni, variálni, ki mit szeret. A tészta puha, a töltelék édes, lehetetlen elrontani.

Recept Ünnepi sütemény

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
350 gpuha vaj
3 dbtojás sárgája
csipet só
1 ev. kanálrum
1 ev. kanálnatúr joghurt vagy 1/2 ev. kanál majonéz
Kovász:
5 ev. kanállangyos tej
2-3 ev. kanálcukor
30 gélesztő
Túrós töltelék:
250 gtúró
4 ev. kanálporcukor
1 dbtojás
1 ev. kanálvanília ízű pudingpor
vaníliacukor
citrom héja
rumos mazsola díszítéshez
Mákos töltelék:
150 gdarált mák
200 mltej
3 - 4 ev. kanálkristálycukor
darált piskóta
rum, citromhéj, vaníliakivonat, cukor
mandula díszítéshez
Diós töltelék:
150 gdarált dió
150 mltej
120 gcukor
75 gdarált piskóta
1 - 2 ev. kanálrum (elhagyható)
dió díszítéshez

Elkészítés menete

  1. A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg a kovász felfut.
  2. A lisztet a sóval elkeverjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot és a joghurtot (vagy majonézt). Beleöntjük a kovászt és tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát fóliába csomagoljuk és fél órára-órára hűtőszekrénybe tesszük. A tésztának nem kell teljesen keménynek lennie, de az se jó, ha nagyon puha. Akkor jó, ha kézzel formázható, de nem folyik szét.
  4. Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a töltelékeket. A mákos és diós töltelékeket előző nap szoktam elkészíteni, a túrós tölteléket frissen. A megadott töltelékmennyiség inkább csak irányadó, és bátran használható bármilyen más töltelék is: almás, körtés, lekváros…
  5. Túrós töltelék:
    Minden hozzávalót alaposan eldolgozunk, ízlés szerint édesíthetjük. Akkor jó, ha a töltelék sűrű, és nem folyik le a süteményről.
  6. Mákos töltelék:
    A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot és folyamatos kevergetés mellett pár percig együtt főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját. Miután kihűlt, hozzáadjuk a rumot, darált piskótával besűrítjük. Lehet, hogy a töltelék hígnak fog tűnni, de miután kihűlt, kellően sűrű lesz.
  7. Diós töltelék:
    A tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót és folyamatos kevergetés mellett pár percig főzzük. Levesszük a tűzről, kihűtjük és belekeverjük a piskótát. Rummal ízesíthetjük, én nagyon szeretem az illatát, így nálam a rum nem marad ki az alapanyagokból.
  8. Miután a tészta kellően megdermedt, a sütőt 200 fokra állítjuk, 2-3 tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sütiket rövid ideig sütjük, magas hőfokon, és fontos, hogy a sütőt jól előmelegítsük.
  9. A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kis korongokat szaggatunk ki belőle. Én klasszikus, 3.5 cm átmérőjű korongokat készítettem. A korongokat áttesszük a tepsire és a töltelékekkel feldíszítjük őket. Úgy megy a leggyorsabban, ha a töltelékeket nyomózsákba tesszük és azzal nyomjuk rá a tölteléket a kis tésztakorongokra.
  10. A töltelékes korongokat mandulával, rumos mazsolával, dióval díszítjük, majd sütőbe tesszük és 7-9 percig sütjük. A kész sütik alja már aranybarna, oldaluk, tetejük viszont világos.
  11. A sütiket kivesszük a sütőből és a forró tepsiről levesszük őket: legegyszerűbb, ha sütőpapírral együtt áttesszük őket egy nyújtódeszkára vagy más felületre. Nekem ebből a mennyiségből 230-250 kis korong készült el, de nagyon gyorsan elfogytak.
  12. Miután a sütik kihűltek, porcukorral meghintjük őket. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt örömet okoznak.

Forrás: Víkendové pečení