Ünnepi szelet

Az egyik kedvenc karácsonyi réteges süteményem az ünnepi szelet. Puha és krémes, öröm enni és nézni is! Két kakaós, puha tésztalap között nemcsak egy jó nagy adag lágy krém húzódik meg, hanem egy réteg tökéletes piskótatészta is. Így összesen 5 réteget kapunk, ami együtt pompásan harmonizál. A tetejét kedvünkre díszíthetjük, de a legegyszerűbb, ha porcukorral megszórjuk. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 3.12.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Ünnepi szelet

Hozzávalók

Kakaós tészta:
200 gliszt
50 gvaj
50 gkristálycukor
30 gkakaó
1 dbtojás
1 csomagsütőpor
kevés tej
Piskótatészta:
4 dbtojás
8 ev. kanálkristálycukor
8 ev. kanálrétesliszt
Krém:
1 dbtojás
500 mltej
3 ev. kanálbúzafinomliszt
200 gporcukor
200 gvaj
1 csomagcsomag vaníliacukor

Elkészítés menete

  1. Először a kakaós tésztát készítjük el. A hozzávalókat egységes masszává dolgozzuk. Két részre osztjuk, majd mindegyiket tepsi méretűre nyújtjuk (24 x 36 cm). A tésztalapokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, villával kibökdössük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig sütjük. Még amíg forró, a széleit levágjuk és kihűtjük.
  2. Elkészítjük a piskótát: a tojást a cukorral habosra verjük, kanalanként beledolgozzuk a lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, a széleit levágjuk. Ügyeljünk arra, hogy mindhárom tésztalapnak azonos legyen a mérete.
  3. Elkészítjük a krémet. A tejben csomómentesre keverjük a lisztet. Hozzáadjuk a tojást, ezzel is eldolgozzuk. Hozzáadjuk a vaníliacukrot és feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A krémet kihűtjük, a vajat a cukorral habosra verjük és kis adagokban belekeverjük a kihűlt krémbe.
  4. Kezdhetjük a rétegezést. A kakaós tésztalapot megkenjük a krém felével, erre kerül a piskótatészta, ezt is megkenjük a krém másik felével, majd lefedjük a kakaós tésztával. Legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük, a tetejét ízlés szerint díszítjük.