Vadas mártás marhahússal

Még nem találkoztam két olyan háziasszonnyal vagy szakáccsal, aki ugyanúgy készítette volna a vadas mártást. Én is rengeteget kóstoltam, nagyon szeretem, de mindegyiknél más ízvilág köszön vissza. Kísérletezni is szeretek, a kedvencem pedig ez a recept. Pontosan itt sem tudom meghatározni az arányokat, én szeretem kicsit savanykásan, de természetesen a mártásba cukor is kerül. Nem hiányozhat belőle a zöldség sem, és persze a köret is elég fontos eleme ennek az ételnek. Én burgonyagombóccal vagy knédlivel tálalom. Szerző: Rebeka

Hozzáadta:admin, 13.6.2018
Kategória: Főételek
Vadas mártás marhahússal

Hozzávalók

500 gmarhalapocka
1 dbvöröshagyma
1 dbkis kisebb fehérrépa
kisebb zeller
1 dbsárgarépa
50 gfüstölt szalonna
1 ev. kanálsűrített paradicsom
2 kv. kanálcukor
1 ev. kanálzsír
2 dbbabérlevél
2 szemborókabogyó
4 szemszegfűbors
ízlés szerint pár szem fehérbors
1/2 kv. kanálkakukkfű
1 kv. kanáloregánó
ízlés szerint só
alaplé (szükség szerint)
2 kv. kanálcitromlé
200 ml30%-os habtejszín
1 ev. kanálbúzafinomliszt

Elkészítés menete

  1. Az edényben felhevítjük a zsírt, hozzáadjuk a felkockázott szalonnát és zsírjára sütjük. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk a zsiradékon.
  2. A húst felkockázzuk, sózzuk és 10 percig pirítjuk a hagymás alapon. Hozzáadjuk a fűszereket (a babérlevelet, borókabogyót, borsot, kakukkfüvet és oregánót mozsárba tesszük és összetörjük), a cukrot, sózzuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és további 5 percig pirítjuk.
  3. Egy kevés alaplével felöntjük, a répát, fehérrépát és zellert felkockázzuk vagy felkarikázzuk, hozzáadjuk, lefedjük és a húst puhára pároljuk. Az alaplevet mindig pótoljuk!
  4. A húst kivesszük az edényből, a fennmaradt főzőlevet a fűszerekkel együtt leturmixoljuk.
  5. A habtejszínt a liszttel elkeverjük, hozzáadjuk a forró, leturmixolt mártáshoz, citromlével, sóval és borssal ízesítjük. A mártást finom szűrőn átpasszírozzuk, hogy még lágyabb legyen.
  6. A szószba visszatesszük a húst, még egyet forralunk rajta.
  7. Burgonyagombóccal vagy knédlivel tálaljuk.

Blogom: Vaření s Tomem