Vagdosott túrós kalács

Hozzáadta: TopPetra, 5.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Tekercsek, roládok, Ünnepek, Karácsony, Húsvét, Mákos és diós kalács, bejgli
Számos dolog van, amiért szeretem a vagdosott túrós kalácsot. Az egyik nagy előnye, hogy szerintem fantasztikusan néz ki. A másik, hogy mivel a tésztája „semleges”, se nem sós, se nem édes, a tölteléket úgy alakítjuk, ahogy csak akarjuk. Ha semleges ízvilágot szeretjük, akkor a túrót csak egy picit kell sózni, ha viszont az édesebbet kedveljük, akkor jöhet a vaníliacukor, cukor és akár a mazsola is. Szerző: Petra
Hozzáadta: TopPetra, 5.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Tekercsek, roládok, Ünnepek, Karácsony, Húsvét, Mákos és diós kalács, bejgli
ALAPANYAGOK
Tészta:
Töltelék:
- Az élesztőport két evőkanál kristálycukorral együtt belekeverjük a langyos vízbe.
- A finomlisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kockára vágott puha vajat, a tojássárgát és a langyos tejet. Eldolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztőt. Sima állagú tésztává gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha este készítjük a tésztát, akkor akár egy éjszakára is pihentethetjük.
- A tésztát kicsomagoljuk a tésztából és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Ez nem megy gyorsan, türelmesen kell dolgozni a tésztával.
- A tésztalapot a sarkánál kezdjük el felcsavarni. Miután felcsavartuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, kissé kilapítjuk, majd a képen látható módon jobb és bal oldalról is ferdén bevagdossuk, kb. 3.5-4 cm távolságra egymástól. Az egyes kis „szárnyakon” egyet csavarunk, méghozzá úgy, hogy a töltelék látható legyen.