Vagdosott túrós kalács

Számos dolog van, amiért szeretem a vagdosott túrós kalácsot. Az egyik nagy előnye, hogy szerintem fantasztikusan néz ki. A másik, hogy mivel a tésztája „semleges”, se nem sós, se nem édes, a tölteléket úgy alakítjuk, ahogy csak akarjuk. Ha semleges ízvilágot szeretjük, akkor a túrót csak egy picit kell sózni, ha viszont az édesebbet kedveljük, akkor jöhet a vaníliacukor, cukor és akár a mazsola is. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 5.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Túrós édességek, sütemények, Húsvét, Tekercsek, roládok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Vagdosott túrós kalács

Hozzávalók

Tészta:
2 kv. kanálélesztőpor
60 mllangyos víz
350 gfinomliszt
2 ev. kanálkristálycukor
1/2 kv. kanál
80 gvaj
125 glangyos tej
2 dbtojássárga
Töltelék:
200 gtúró vagy rikotta
3 ev. kanálfinomliszt
1 dbtojás
ízlés szerint só vagy cukor, ki hogyan szeretné

Elkészítés menete

  1. Az élesztőport két evőkanál kristálycukorral együtt belekeverjük a langyos vízbe.
  2. A finomlisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kockára vágott puha vajat, a tojássárgát és a langyos tejet. Eldolgozzuk, majd hozzáadjuk az élesztőt. Sima állagú tésztává gyúrjuk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha este készítjük a tésztát, akkor akár egy éjszakára is pihentethetjük.
  3. A tésztát kicsomagoljuk a tésztából és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Ez nem megy gyorsan, türelmesen kell dolgozni a tésztával.
  4. Amikor sikerült kinyújtani, megkenjük a töltelékkel. A töltelékhez a hozzávalókat egész egyszerűen alaposan eldolgozzuk.
  5. A tésztalapot a sarkánál kezdjük el felcsavarni. Miután felcsavartuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, kissé kilapítjuk, majd a képen látható módon jobb és bal oldalról is ferdén bevagdossuk, kb. 3.5-4 cm távolságra egymástól. Az egyes kis „szárnyakon” egyet csavarunk, méghozzá úgy, hogy a töltelék látható legyen.
  6. A tetejét felvert tojással megkenjük, 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.